latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:02 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Za zločin nad devetero stradalih u Ledićima već 28 godina niko nije odgovorao (VIDEO)

U selu Ledići u opštini Trnovo, devetoro članova porodice Tešanović, stradalo je u istom danu 1992. godine. Za posmrtnim ostacima tragalo se 10 godina. Pronađeni na Treskavici, vječno upokojeni na groblju u Miljevićima. Njihovi spomenici danas su osveštani, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva, Milorada Dodika.
Pomen Ledići - Foto: RTRS
Pomen LedićiFoto: RTRS

Tog kobnog dana 1992, njihova krivica bila je druga vjera i nacija. Civili - bez kapi krvi na svojim rukama, položili su život zbog neznatnog grijeha! Pripadnici tzv. Armije BiH svirepo su ubili devetoro Tešanovića. Bez grijeha je stradalo i troje djece - najmlađi među žrtvama osamnaestomjesečni Milun Tešanović ubijen u zagrljaju roditelja oca Rada i majke Vinke, zajedno sa rođacima 10-godišnjim Dragomirom i dvanaestogodišnjom Danijelom Tešanović. Ostao je samo bol, priča Milena Vitković.

- Јa sam iz porodice Tešanović najstarija sestra koja je u ovom ratu izgubila 10 - oro najližih – dva brata, dvije nevjeste, bratića od godinu i po dan, majku, strica, stričevo dvoje djece, žena, i od drugog strica sin koji je sahranjen na Sokocu kao pripadnik vojske. Јa nemam šta da kažem, iza mene slika sve govori, 30 gotovo godina kako nosimo svoju tugu. Svoj bol - naglasila je Milena Vitković, član porodice Tešanović.

Članovi porodice nisu našli spokoj, dok nisu pronašli posmrtne ostatke voljenih. Pronađeni su na Treskavici, 10 godina poslije svirepog ubistva. Neko je čuo naš plač, kaže Milena Vitković kojoj je tadašnji predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, odgovorio na zahtjev da bude izgrađena grobnica stradalim članovima porodice Tešanović.

- Pokojni patrijarh Pavle je govorio – kad ubijete dijete, ubili ste čitav svijet. A ovdje je troje djece ubijeno. Prosto sama spoznaja da se to desilo boli do neslućenih razmjera. I kao što kaže ovdje rodbina – niko za to nije odgovarao. A vidi se da su pobijeni civili koji nisu imali nikakve veze na samom početku rata, od strane muslimana. Nek su prokleti svi oni koji su ovaj zločin počinili i nek ih stigne pravda! - reako je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva.

Za ovaj zločin 28 godina niko nije odgovarao!