latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:04 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Spremnost Prištine da formira ZSO je obična prevara (VIDEO)

Spremnost Prištine da formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Ustavom samoproglašenog Kosova obična je prevara, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom. Vučić je javnosti prvi put pokazao dokument o sprovođenju sporazuma, kojim se Priština obavezuje da ustav uskladi sa sporazumom.
Priština ZSO pregovori -
Priština ZSO pregovori

Prema odluci Ustavnog suda, donesenoj nakon briselskog sporazuma, ZSO, ne može da ima izvršnu vlast, što znači da formiranje zajednice u, kako su rekli u Prištini, skladu sa ustavom, u suštini znači formiranje NVO. Taj trik, možda je prihvatljiv za Brisel, ne i za Beograd.

- Ovo je plan koji do sada niko nije vidio o implementaciji. Šest glavnih elemenata, prilagođavanje pravnih okvira. Ili misle valjda smo mi polupismeni ili šta - poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Dok je Lajčak u Prištini rekao da Zajednica treba da bude formirana u skladu sa ustavom, a premijeru samoproglašenog Kosova Avdulahu Hotiju kako on tvrdi, dao garancije da neće biti izvršnih ovlašćenja, u Beogradu je iznio drugačije mišljenje i naveo da se ipak ustav može mijenjati.

- Kad je pitanje ustava, ovo su mnogo ozbiljni procesi, nije problem ni ustav da se mijenja, pa nije biblija - poručio je Miroslav Lajčak.

Da je Evropska unija igrala dvostruku igru biće jasno ako se ispostavi da je pismo koje je nakon sastanka Lajčaka i Vučića, na svom profilu objavio predsjednik Skupštine samoproglašenog Kosova, Isa Mustafa, a u kojem Federika Mogerini garantuje da ZSO neće imati ovlašćenja.

Za Prištinu su te garancije, čini se, jače od onoga što su potpisali u Briselu, i prema čemu, kako smatraju, više nemaju obavezu.

 - Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra - poručio je Hašim Tači, predsjednik samoproglašenog Kosova.

Umetanjem Zajednice srpskih opština u Briselski sporazum, Srbi su privoljeni da dozvole fomiranje lokalnih institucija Prištine u srpskim sredinama. Sada se ispostavlja da je bila riječ o čistoj prevari, a predstavnici Srba sa Kosova, naveli su da će uskoro odlučiti o tome da li da protjeraju te institucije.