latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:14 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Stranke započele kampanju (VIDEO)

Počela je predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH i trajaće do 14. novembra. Pravo glasa na biralištima 15. novembra imaće 3.283.194 birača što je gotovo blizu ukupnog broja stanovnika BiH. Prijavljena su 543 politička subjekta.
Glasačka kutija (foto: opcija.net) -
Glasačka kutija (foto: opcija.net)

Zalijepljeni su prvi plakati i zabilježena prva stranačka obraćanja u predizbornoj kampanji koja će trajati mjesec dana. Najveće stranke u Srpskoj, SNSD i SDS, kampanju su započele u Istočnom Sarajevu.

- SNSD će ući sa prezentovanjem svojih postignutih rezultata. Mi nećemo voditi prljavu kampanju, nas ne interesuju politički protivnici u smislu da im govorimo ono što nije dostojno. Govorićemo o njima kao ukupnoj pojavi. Ali svakako ne prljavu kampanju, mi za to nemamo potrebe - istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Mirko Šarović, prvi čovjek SDS-a, naglašava da imaju ključnu poruku za izbore.

- Naš slogan SDS-a je "Republika Srpska po mjeri svih nas" i to je suština. I to je ta ključna poruka, suština naše kampanje - naglašava Šarović.

U Banjaluci na Trgu Krajine danas je bila gužva. Prvi plakat zalijepio je sadašnji gradonačelnik Igor Radojičić koji je poručio da će njegova kampanja, ukoliko se epidemiološka situacija u gradu pogorša, biti suspendovana. Početak kampanje iz Banjaluke ozvaničili su i predstavnici PDP-a i DEMOS-a.

- Slogan PDP-a za lokalne izbore je "Povuci dobar potez". Pozivam sve ljude da vode računa o interesima svog grada, svog naroda - kaže Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa, ističe da njeova stranka vodi politiku mira.

- Mi ćemo nastojati da i dalje budemo konstruktivni, da gajimo politiku nesvađalačku, da ne odgovaramo na laži - poručio je Čubrilović.

U Srpskoj se glasa za odbornike 56 skupština opština i 7 gradskih skupšptina. Zbog pandemije virusa korona, kampanja će ove godine izgledati drugačije nego do sada, rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Moja su očekivanja da će to proći na uredan i korektan način. Ali političke kampanje su vrijeme kad se podigne temperatura, kad se kaže i koja ružna riječ o protivniku - naglasila je Cvijanović.

Glasanje iz inostranstva već je uzburkalo javnost, zbog mogućih nepravilnosti i prijavljenih slučajeva zloupotrebe ličnih podataka, rekla je Cvijanovićeva, i pozvala nadležne institucije da rade svoj posao.