latinica  ћирилица
16/10/2020 |  20:25 ⇒ 20:28 | Autor: SRNA

Uvoz mesa u BiH nije povećan

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da, na osnovu dosadašnjih podataka, uvoz mesa u BiH nije povećan.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

- Istina je da je smanjen konzum u BiH i da je smanjen spoljnotrgovinski promet s obzirom da je pandemija uzrok kompletnog poremećaja - rekao je Košarac novinarima u Tesliću.

On je poručio da apsolutno želi da promoviše zaštitu domaće proizvodnje i međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH.

- Ali, kada bih birao jedno ili drugo, uvijek bih izabrao zaštitu domaće proizvodnje na način da donesemo određene mjere koje će dati vrlo jasan stimulans domaćoj proizvodnji - rekao je Košarac.

On je naveo da je Savjet ministara, uprkos negodovanjima međunarodnih faktora, donio odluku o preferencijalnom učešću kompanija iz BiH sa 30 odsto u sistemu javnih nabavki i da to govori da i u sistemu javnih nabavki, ne samo kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja već generalno snabdijevanje domaćih javnih kompanija, da se daje primat domaćoj proizvodnji.

- S tog aspekta smo još jednom potvrdili vrlo jasan stav da želim da promovišem i zaštitim domaću proizvodnju - rekao je Košarac.

On je najavio da će narednih dana biti konstituisana radna grupa za zaštitu domaće proizvodnje i izrazio uvjerenje da će na temelju primarnog političkog stava da se zaštiti i promoviše domaća proizvodnja, razmatrati i ovakav stav.

- Mi smo bili informisani od poljoprivrednih proizvođača da su imali određenu vrstu zastoja prilikom spoljnotrgovinskog prometa nekih proizvoda za zemlje EU. Moram da kažem da smo reagovali i da danas mogu da posvjedočim da u spoljnotrgovinskom prometu nisu imali tu vrstu problema za izvoz određenih proizvoda u zemlje EU, za ša BiH ima saglasnost i dozvolu - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je danonoćno radilo tokom pandemije s ciljem da se omogući spoljnotrgovinski promet sa zemljama Cefte.

On je naveo da je Kancelarija za veterinarstvo, kada je riječ o proizvodima animalnog porijekla, bila 24 časa na graničnim prelazima tokom pandemije kako bi se omogućilo da proizvođači mogu na adekvatan način bez zastoja da izvoze proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Naravno, ne mogu se uvijek obezbijediti optimalni uslovi. Uvijek postoje oni koji su zadovoljni i oni koji nisu, ali hoću da kažem da nijedna odluka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, niti Ministarstva i Savjeta ministara, neće biti donesena što neće biti posebno tretirano na temelju stavova entitetskih ministarstava - rekao je Košarac.

On je zahvalio kolegama u entitetskim ministarstvima koji zajedno s njim svakodnevno analiziraju određena kretanja poljoprivrednih proizvoda i poručio da će odluke biti zajedničke.