latinica  ћирилица
17/10/2020 |  10:12 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

"Fantast" - dvorac sa fantastičnom pričom

Bogdan Dunđerski je na svom imanju, na području današnjeg Bečeja, usred nepregledne vojvođanske ravnice sagradio dvorac iz mašte, koji je nazvan po njegovom ljubimcu, konju Fantastu.
Dvorac "Fantast" (Foto: identisonline.com) -
Dvorac "Fantast" (Foto: identisonline.com)

Doktor Koen je, prepoznavši u Bogdanovim očima ljubav prema životinji, odlučio da mu pokloni veličanstvenog Fantasta, iako mu je ovaj nudio blanko ček za tog konja

Objekat je i dan-danas uređen tako da je sačuvao duh prošlog vijeka i pokazuje koliko je gazda želio da u Vojvodini podigne zamak takve zavidne ljepote.

Kustos u dvorcu "Fantast" Ivana Santrač ispričala je kako je Bogdan Dunđerski dobio slavnog konja.

- Bogdan je imao radne konje, ali je volio i da se bavi trkama. Јednom prilikom je išao u Beograd da posmatra trke i spazio Fantasta – njegovu ljepotu i snagu. Raspitao se čiji je konj, saznao da je gazda doktor Leon Koen i otišao kod njega sa blanko čekom i rekao mu da, koliko god da košta taj konj, on želi da ga ima. Koen mu je rekao da konj nije na prodaju, ali je, pošto je u Bogdanu prepoznao tu ljubav prema životinji, te poštovanje prema Fantastu, odlučio je da mu ga pokloni - rekla je Santračeva.

Ona je novinarima-učesnicima u projektu "Helt tur", koji se realizuje kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, pokazala i sobu u dvorcu u kojoj se čuvaju uspomene na konja prema kojem je ovaj kompleks i dobio naziv.

- Fantast je 1932. godine osvojio tripl krunu, odnosno tri najvažnije trke u toj godini. U vitrini može da se vidi njegova lobanja, potkolenična kost i isečak iz novina Politika iz te godine, kao i njegova slika i pedigre - rekla je Santračeva.

Santračeva je napomenula da je, paralelno sa dvorcem, rasla i kapela, građena početkom 20. vijeka u neovizantijskom stilu.

- Ikonostas i sliku "Tajna večera", koja se nalazi iznad ulaznih vrata, kao i mozaik na ulazu, oslikao je poznati srpski slikar Uroš Predić, koji je bio veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog i često je boravio na dvorcu. Često se čuje da je ova kapela i kruna njihovog prijateljstva - navela je Santračeva i dodala da je u ovoj crkvi Bogdan Dunđerski i sahranjen.

Ona je istakla da je kapela bila stalno otvorena dok jednom prilikom, 2008. godine, iz nje nisu ukradene ikone, koje i dan-danas fale ovom oltaru.

- Od tada, kapela se zatvara i otvaramo je samo kada neko želi da je vidi - rekla je Santračeva.

Na kraju obilaska, kustos je novinare odvela na kulu i ispričala im da je Bogdan Dunđerski upravo tu volio da dovodi i svoje prijatelje i one koji to nisu bili.

- Kada bi ih doveo gore rekao bi im: "Sve dokle vam pogled seže, to je moje. I još dalje od toga" - rekla je ona i naglasila da bi on tim svojim dokazivanjem hvalio sebe i svoje bogatstvo.

U dvorcu "Fantast" danas se nalazi istoimeno prenoćište pod upravom preduzeća "Pik-Bečej", a tu je i restoran u kojem prevlađuje vojvođanska ponuda, a ono što je preporuka jesu "Fantast" šnicla, rebarca "A la Bogdan" i štrudla sa makom.

U dvorištu je i dio sa mobilijarom za djecu.