latinica  ћирилица
17/10/2020 |  13:05 | Autor: SRNA

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" nastavlja emitovanjem pratećih programa do kraja godine

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", poslije emitovanja šest kolažnih TV emisija, nastavlja emitovanjima pratećih programa do kraja godine na Radio-televiziji Srbije i 44 regionalne i lokalne televizije u Srbiji.
Mlađen Cicović - Foto: Glas Srpske
Mlađen CicovićFoto: Glas Srpske

- Prateći programi osme manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" će se premijerno i reprizno prikazivati po slobodnom izboru rukovodstva i uredništva svih tih televizijskih kuća, ali je značajno da sve te emisije povezuje Republika Srpska zbog koje smo sve ovo radili i radimo - rekao je Cicović.

Cicović je uvjeren da će i ovi prateći programi na svoj, takođe dobar i originalan način, doprinijeti predstavljanju Republike Srpske u Srbiji.

On je podsjetio da su u proteklih šest kolažnih TV emisija od 9. do 15. oktobra, govorili visoki zvaničnici Srpske i Srbije, kao i gosti iz sektora privrede, nauke, turizma, kulture i obrazovanja.

- Oni su upoznali naš narod sa obje strane rijeke Drine i naš narod širom svijeta sa aktuelnim dešavanjima u Republici Srpskoj i projektima saradnje Republike Srpske i Srbije - naveo je Cicović.

Cicović se nada da će pobjeda nad virusom korona omogućiti da već sljedeće godine programi manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" ponovo budu u salama i na trgovima gradova od Subotice do Vranja, od Vršca do Užica.

Očekuje da će tako uživo ostvariti ideju i želju da se Republika Srpska predstavi Srbiji na specifičan način, sa puno programa u malo dana, ali i da istovremeno jedan dio manifestacije ide, kao i ove godine, preko TV ekrana, kako bi i dalje Republiku Srpsku predstavili što većem broju građana Srbije.

Prema njegovim riječima, prateće programe manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" čine programi u proizvodnji RTRS "Sunčana strana Srpske" /sedam epizoda/, "Kapi zavičaja" /sedam epizoda/, "Igrajući, pjevajući" /tri epizode/ i "Art mašina" /šest epizoda/.

U produkciji agencije MANIA urađeni su programi "Doživi Srpsku" /pet epizoda i šest promo spotova/, a u ETA produkciji programi "Moje selo veselo" /pet epizoda/.

Program "Sunčana strana Srpske" je poziv na upoznavanje prirodnih ljepota, turističkih bisera i potencijala Republike Srpske i Srbije.

"Kapi zavičaja" je emisija posvećena selima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a u prvom planu su priče o prošlosti sela, o ljudima u njima koji su zadužili narod da im se ime pominje, o rijetkim zanimanjima, hobijima i svačem drugom neobičnom čime se bave seljani, zatim o zlu vremenu i ratovima, odnosno istoriji koja je bila nemilosrdna prema ovim lokalnim zajednicama.

"Igrajući, pjevajući" je emisija tradicije i običaja u životu jednog naroda, jer pored jezika i religije, i igra i pjesme utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta jedne zajednice.

U ovoj emisiji se predstavljaju kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske, upoznaju različiti srpski običaji i igra uz izreku: "Bolje zemlju prodati, nego običaj izgubiti".

"Art mašina" je emisija koja se bavi pitanjima kulturne politike, istražuje šta čini uspješne institucije kulture danas, ko treba da finansira, a ko i kako da reklamira umjetnost, koliko je /i da li je uopšte/ važna kultura govora, ko su i zašto su značajni umjetnici kod nas, kako se pravi "događaj" u umjetnosti i slično.

"Doživi Srpsku" govori o prirodnim, kulturnim i turističkim potencijalima naše Republike Srpske, upoznaje i upućuje da se doživi Republika Srpska onakva kakva ona stvarno i jeste.

"Moje selo veselo" je emisija kolažnog tipa u kojim su predstavljena sela, ljepote predjela, bogatstvo kulturno-istorijskog nasljeđa, turistički potencijali, uspješni privrednici, organski i zdravi proizvodi, mladi talenti i druge zanimljivosti.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji osmu godinu zaredom organizuje manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji", kojom predstavlja privredu, kulturu, nauku, umjetnost, prosvjetu Republike Srpske, kao i projekte i programe koje zajedno realizuju Srpska i Srbija.

Ove godine zbog virusa korona, manifestacija je održana putem šest kolažnih TV emisija.