latinica  ћирилица
17/10/2020 |  14:15 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Odnosi Moskve i EU na najnižem nivou

Odnosi Rusije i EU pali su na najniži nivo posljednjih godina poslije sankcija u vezi sa incidentom sa opozicionim blogerom Aleksejem Navalnim, rekao je danas novinarima stalni ruski predstavnik pri EU Vladimir Čižov.
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev) -
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev)

- Ova odluka Savjeta EU potvrdila je naše najgore strahove da će odnosi Rusije i EU biti dovedeni na najniži nivo u posljednjih nekoliko godina - rekao je Čižov, napominjući da je trenutno "malo ostalo" od povjerenja Rusije u EU.

On je dodao da Rusija ove sankcije vidi kao i sve prethodne, odnosno jednostrane nezakonite mjere.

- U svijetu postoji samo jedan organ ovlašćen za izricanje sankcija - Savjet bezbjednosti UN... Opravdanje za ove sankcije, kako sa političkog, tako i sa pravnog stanovišta, vrlo je slabo, a sa moralnog stanovišta jednostavno je neprihvatljivo - istakao je Čižov.

On je rekao da će Rusija adekvatno odgovoriti EU sličnim mjerama.

- Nesumnjivo će biti preduzete adekvatne recipročne mjere. Budući da su sankcije lične, odgovor će očigledno biti ličan -  dodao je on.

Čižov nije isključio da će se ruski odgovor "dotaći Njemačke i Francuske", koje su inicirale uvođenje ograničenja.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija može da preispita odnose sa EU u cjelini, Čižov je ponovio da su ti odnosi "već na najnižoj tački".

- Da budem iskren, očekujem da će meni i mojim kolegama biti teže da radimo u bliskoj budućnosti, ali smo spremni na ovo i u svakom slučaju ćemo težiti poboljšanju odnosa Rusije i EU. Na ravnopravnoj osnovi uz uzajamno poštovanje, naravno, ni na koji način ne žrtvujući osnovne ruske interese - naglasio je Čižov.