latinica  ћирилица
17/10/2020 |  15:40 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Linta: Krajnje vrijeme da Beograd traži stvarni dijalog sa Zagrebom

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je krajnje vrijeme da Srbija traži stvarni dijalog sa Hrvatskom o rješavanju imovinskih i brojnih drugih problema preostalih Srba u Hrvatskoj i onih koji su protjerani.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Povodom posjete ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Srbiji, Linta je istakao da Srbija treba da insistira da temelj stvarnog dijaloga sa Hrvatskom mora da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji "Privatna svojina i stečena prava".

U njemu, podjetio je, jasno stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

Među problemima protjeranih Srba iz Hrvatske, Linta je naveo da su u pitanju imovinski problemi kao što su oteta stanarska prava, uništene kuće, poslovni prostori, pomoćni objekti, šume, voćnjaci i vinogradi, oteto poljoprivredno zemljište, prodaja i razmjena kuća i druge imovine pod pritiscima i prijetnjama za vrijeme i poslije rata.

Tu su i zaostale, a neisplaćene penzije, nepriznat radni staž prije rata i za vrijeme Republike Srpske Krajine, neisplaćena devizna i dinarska štednja, hartije od vrijednosti i dionice.

Pored imovinskih problema, smatra Linta, potrebno je da Srbija traži stvarni dijalog u vezi sa pitanjem 1.700 nestalih Srba i pripadnika ЈNA, brojnih ratnih zločina nad Srbima.

Takođe, potrebno je da Srbija traži dijalog sa Hrvatskom u vezi sa pitanjem sramnih hapšenja Srba na osnovu hrvatskih potjernica, a naveo je i pitanja osuđenih Srba za ratne zločine koji služe kaznu u hrvatskim zatvorima, uvođenja struje u 80-tak srpskih sela, obnove druge komunalne infrastrukture i javnih objekata, opstrukcije da srpski kapital uđe u Hrvatsku i druga.

Linta je napomenuo da Hrvatska od stupanja na snagu Bečkog sporazuma o sukcesiji juna 2004. godine planski opstruiše sprovođenje Aneksa G, što je jedan od brojnih dokaza da je na djelu politika cementiranja etničkog čišćenja Srba i otimanja srpske imovine.