latinica  ћирилица
17/10/2020 |  19:48 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Interventnim otkupom povrća, Vlada spasava povrtare (VIDEO)

Zbog smanjenja potrošnje na domaćem tržištu, uzrokovanog posljedicama pandemije, otežan je plasman povrća. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede organizovalo intervetni otkup. Za ovu namjenu, iz Kompenzacionog fonda, obezbijeđena su milionska sredstva.
Povrće - Foto: RTRS
PovrćeFoto: RTRS

Mnogi su, iz predostrožnosti u vrijeme pandemije, zasijali veće površine nego lani.

Prijedorčanin Neđeljko Petrović kaže da 35 tona kupusa, koliko je proizveo, neće moći da proda na tržištu.

- Zasijan je sve veći broj kultura. Problem jeste sigurno ako ih ne prodamo, jer onda isti ostanu na njivi - kaže Petrović.

Zbog viškova, koje povrtari imaju širom Srpske, resorno ministarstvo uvelo je Interventni otukp povrća kao novu mjeru, koja se provodi od 10. avgusta do 30. novembra.

- Mislim da je to dobro i potrebno za poljoprivredne proizvođače, da bi poboljšali i proširivali svoj posao i mogli sve viškove koje ne mogu da prodaju, riješiti preko ministarstva - navodi Mirko Gvozden, poljoprivredni proizvođač iz Dragotinje kod Prijedora.

Višak od poljoprivrednika direktno će otkupljivati registrovani prerađivači i otkpljivači povrća.

Za učešće u projektu prijavilo se pet firmi, koje se bave preradom povrća i četiri izvoznika. Za njih je oebzbijeđena finansijska podrška od deset pfenina po kilogramu otkupljenog povrća.

- Mi smo obezbijedili avansna sredstva za otkup svim kompanijama koje su se javile na naš javni poziv. Do okončanja otkupa biće i plaćen ostatak. Mi očekjemo da će čitav proces biti završen sa početkom novembra mjeseca - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Za ovu namjenu, iz Kompenzacionog fonda Vlade izdvojeno je dva miliona maraka.

Planiran je otkup 20.000 tona povrća, koje poljoprivredni proizvođači ne mogu plasirati na tržište.