latinica  ћирилица
17/10/2020 |  20:45 ⇒ 20:46 | Autor: sputniknews.com

Lavrov s ministrima Azerbejdžana i Јermenije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmotrio je u telefonskom razgovoru sa kolegama iz Azerbejdžana i Јermenije situaciju u Nagorno-Karabahu gdje je na snazi humanitarno primirije, o čemu je sporazum postignut upravo u Moskvi prije nedjelju dana.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

- Tokom razgovora istaknuta je neophodnost striktnog poštovanja tačaka Moskovske izjave ministara spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Јermenije od 10. oktobra, koja predviđa prekid vatre iz humanitarnih razloga - navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru je, takođe, potvrđena važnost postignutog sporazuma o početku suštinskih pregovora s ciljem postizanja mirnog rješenja uz posredovanje Minske grupe OEBS.

Lavrov je istakao i aktuelnost zajedničke izjave predsjednika tri zemlje kopredsedavajuće Minske grupe - Vladimira Putina, Emanuela Makrona i Donalda Trampa od 1. oktobra.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Јermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. T

okom pregovora Јerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmjena ratnih zarobljenika tijela poginulih i dodatno dogovore konkretne mejre primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.