latinica  ћирилица
18/10/2020 |  10:07 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

KS: Većina prosvjetnik radnika za povratak đaka u klupe od 1. novembra

Većina prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo saglasna je da se učenici vrate u školske klupe od 1. novembra, pokazuje anketa Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u ovom kantonu.
Školska učionica - Foto: RTRS
Školska učionicaFoto: RTRS

Za povratak đaka u klupe izjasnilo je 62,5 odsto prosvjetnih radnika, 21 odsto smatra da treba nastaviti sa kombinovanim modelom nastave, a 16,5 odsto je mišnjenja da nastava za učenike treba biti onlajn.

Iz Sindikata su naveli da su sproveli trodnevno anketiranje u svim osnovnim školama u Kantonu, u kome su se prosvjetni radnici izjašnjavali za jedan od tri modela izvođenja nastave od 1. novembra, s ciljem postizanja kvalitetnog obrazovanja u novonastalim okolnostima.

Rezultat ankete potvrđuje da računari ne mogu zamijeniti živu riječ i socijalnu interakciju, kao i da nastavnici i ostali radnici u školama rade dodatne poslove, da su radnici preopterećeni dodatnim obavezama, posebno onim koji su direktno povezani sa zdravstvenim i epidemiološkim mjerama.

Iz Sindikata su istakli da će restrikcije i kombinovana nastava definitivno dovesti do pada kvaliteta obrazovanja, posebno u segmentu pravičnosti u odnosu na sve učenike.

- Sindikat će u narednom periodu tražiti obezbjeđivanje boljih i adekvatnih uslova za rad, ne samo radnika već i učenika. Imperativ Sindikata i dalje će biti zdravlje i bezbjednost radnika i učenika u školama, ali će se o kvalitetu obrazovanja morati govoriti i preduzeti sve što treba - naglašeno je iz Sindikata.