latinica  ћирилица
18/10/2020 |  11:03 ⇒ 11:04 | Autor: klix.ba

Neum izvukao turističku sezonu, nesagledivi gubici u Mostaru

Turizam u Hercegovini je zbog virusa korona pretrpio ogromne gubitke koje je gotovo nemoguće sabrati, jer su od očekivana dva miliona posjetilaca ostali bez 70 odsto turista, prenosi Kliks.
Neum - Foto: RTRS
NeumFoto: RTRS

Direktor turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Andrija Krešić za portal Kliks kaže da su Mostar i Međugorje pretrpili nesagledive gubitke.

 Situaciju je izvukao Neum kao jedini bosanskohercegovački grad na moru koji i živi od ljetnog turizma. 

Iako u HNK nemaju jasne pokazatelje stanja ni adekvatne sisteme evidencije, procjenjuje se da je na području čitavog kantona ostvareno svega oko 30 odsto planiranih posjeta.

Krešić kaže da je od samog početka godine u Mostaru i Međugorju dobro krenulo, a onda je pojavom virusa korona, uvođenjem restriktivnih mjera i zatvaranjem granica - sve stalo.

- Nakon relaksacije mjera su uglavnom dolazili samo domaći turisti, a tokom jula i augusta je samo Neum donekle izvukao situaciju. Kao destinaciju su ga otkrili brojni građani BiH, Srbije i Crne Gore nakon što su ga odlučili posjetiti zbog komplikacija na granicama i promocije koju smo radili - kaže Krešić.

U Mostaru se očekivalo milion i po turista, ali 70 odsto njih nije moglo doći. To je dovelo do ivice propasti privatnike i privrednike koji su u gradu na Neretvi uložili ogromna sredstva da bi se pripremili za najbolju turističku sezonu u istoriji tog grada.