latinica  ћирилица
18/10/2020 |  11:16 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Osobe sa Daunovim sindromom na obuci za nordijsko hodanje

Daun sindrom centar iz Banjaluke, u sklopu svog programa socijalne rehabilitacije, organizovao je obuku nordijskog hodanja za osobe sa Daunovim sindromom.
Daun sindrom  Banja Luka -  Nordijsko pješačenje po planinama - Foto: RTRS
Daun sindrom Banja Luka - Nordijsko pješačenje po planinamaFoto: RTRS

Kako ističu u Daun sindrom centru, nordijskim hodanjem se aktivira 90 odsto mišića u tijelu. U odnosu na klasično hodanje, nordijski tip sa štapovima sagorijeva čak do 40 odsto više kalorija.

- Ovom tehnikom hodanja po planinama učimo kako da jačamo samopouzdanje. Savladavajući prepreke i osvajajući planinske vrhove, učimo se upornošću jer najuporniji dolaze do vrha - ističu u centru.

Nordijsko hodanje dobro je za osobe sa Daunovim sindromom koje pate od simptoma tipičnih za posao koji zahtijeva da većinu radnog vremena provodimo sjedeći uz kompjuter – glavobolje, bol u ramenima i vratnoj kičmi. Isto tako, otpušta bol u donjim leđima.

Osobe koje imaju problema sa zglobovima donjih ekstremiteta korištenjem ruku i ramena smanjuju opterećenje na donje ekstremitete, posebno zglobove kuka, koljena, skočnog zgloba te kičmu. Na taj se način omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od povređivanja.