latinica  ћирилица
18/10/2020 |  13:24 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Bolivijci biraju predsjednika

Bolivijci danas glasaju na ponovljenim predsjedničkim izborima koji bi mogli odrediti njenu demokratsku budućnost i donijeti povratak socijalizma u zemlju koja se bori sa pandemijom virusa korona.

Glasački listići, glasačke kutije i drugi materijali dostavljeni su juče u pratnji policije i vojske na biračka mjesta bez incidenata, rekli su zvaničnici.

Vrhovni izborni sud u zemlji objavio je kasno sinoć da je jednoglasno odlučio da se ne prijavljuju ukupni preliminarni glasovi dok se broje glasački listići, kako bi se izbjegla neizvjesnost koja je postojala tokom prošlogodišnjih izbora kada se dugo čekalo na preliminarne rezultate.

Predsjednik Savjeta za provođenje izbora Salvador Romero obećao je sigurno i transparentno zvanično brojanje, što bi moglo potrajati pet dana, navodi AP.

Kandidatu treba više od 50 odsto glasova da bi pobijedio u prvom krugu, odnosno 40 odsto sa prednošću od najmanje 10 procentnih poena u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Ponovno glasanje, ako je potrebno, biće održano 28. novembra.

Danas se, takođe, glasa za cjelokupnu zakonodavnu skupštinu Bolivije, koja broji 136 članova.

Izbori su dva puta odlagani zbog pandemije virusa korona.

Bolivija, nekada jedna od politički najnepromjenljivijih zemalja Latinske Amerike, doživela je rijetko razdoblje stabilnosti pod bivšim predsjednikom Evom Moralesom, prvim predsjednikom zemlje pripadnika starosjedilaca.

On je podnio ostavku i pobjegao iz zemlje krajem prošle godine nakon što je poništena njegova navodna pobjeda na izborima usljed optužbi za prevaru.

Njegovim svrgavanjem započeo je period nemira u kojima je život izgubilo najmanje 36 ljudi.

- Novi izvršni i zakonodavni lideri Bolivije suočiće se sa zastrašujućim izazovima u polarizovanoj zemlji, koju je opustošio kovid 19, a koče je krajnje slabe institucije -  saopštila je VOLA, organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Vašingtonu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je Bolivijce da poštuju izborni proces, posebno konačan rezultat.