latinica  ћирилица
18/10/2020 |  13:39 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Uhapšen zbog primanja novca, obećavao osuđeniku da neće ići u zatvor

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su na području Breze lice čiji su inicijali K.Ž. /49/ iz Vareša koje se sumnjiči da je od osobe osuđene na kaznu zatvora od jedne godine u više navrata protivpravno pribavio različite novčane iznose u ukupnoj vrijednosti od oko 15.000 KM.

Osumnjičeni je od početka 2019. do juče kada je uhapšen, od osobe osuđene zbog saobraćajne nesreća sa smrtnom posljedicom, u više navrata zahtijevao novac da bi spriječio njegov odlazak u zatvor, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Ž.D. je presuđenoj osobi govorio da ima veze u sudu, da će mu obezbijediti blažu kaznu, a nakon pravosnažne presude mu je obećavao pogodnost u smislu izdržavanja zatvorske kazne u kućnom zatvoru odnosno uz korištenje elektronske narukvice.

On je uhapšen nakon primopredaje dijela ugovorenog novca, nakon čega je na osnovu naredbe Opštinskog suda u Visokom izvršen pretres vozila i kuće na području Vareša koje koristi gdje su pronađeni novac, oružje, municija i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičeni se tereti za izvršavanje krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Uhapšeno lice je kriminalistički obrađeno i danas je predato u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.