latinica  ћирилица
18/10/2020 |  14:51 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Linta: Sa likvidacijama Srba u Gospiću bio upoznat cijeli hrvatski vrh

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da brojne činjenice jasno potvrđuju da je sa likvidacijama srpskih civila u Gospiću bio upoznat cijeli politički, paravojni i policijski vrh Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Povodom 29 godina od likvidacije 124 gospićkih Srba 1991. godine, Linta je naveo da ovo organizovano ubistvo predstavlja jedan od mnogih dokaza ustaškog karaktera Hrvatske, te ocijenio da je za ovaj zločin trebalo da bude osuđeno na desetine Hrvata i to na višedecenijske zatvorske kazne.

Međutim, dodao je, za ovaj masovni i organizovani zločin gospićih Srba osuđeni su na smiješno male zatvorske kazne samo tadašnji sekretar Operativog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, tadašnji komandant 118. Brigade Mirko Norac na 12 godina i Stjepan Grandić na 10 godina.

Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne Norac jeste, napominje Linta, vodio normalan život, strudirao, vjenčao se, sagradio kuću i organizovao razne proslave na koji su prisustvovali visoki državni funkcioneri.

On je dodao da je osuđeni ratni zločinac i hladnokrvni ubica Mirko Norac za gospićke i ličke Hrvate i većinu hrvatskog naroda heroj takozvanog Domovinskog rata koji je po svom karakteru bio osvajački, agresivni i zločinački rat.

Napomenuo je i da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine još nije pokrenulo postupak za masovni i organizovani ratni zločin protiv Srba u Gospiću.

Linta je podsjetio da je u proljeće 1991. godine u Gospiću i mnogim hrvatskim gradovima počelo miniranje srpskih kuća, lokala i drugih objekata, a na gradskim ulicama su se pojavili pripadnici hrvatskih paravojnih formacija koji su sijali strah i hapsili srpske civile i pripadnike ЈNA.

Srbi su, podsjeća, odvođeni u Okružni zatvor, gradsku bolnicu koja je pretvorena u vojni objekat i u formirane zatvore u mjestima Klanac, Smiljan, Zablate i drugim lokacijama gdje su prebijani i mučeni često do smrti.

- Srbe su ispred zatvorskih prostorija čekali postrojeni stražari. Da bi ušli u ćelije morali su proći kroz špalir i tom prilikom stražari su ih tukli sa čim su stigli. Od avgusta do decembra 1991. godine ubijeno je najmanje 124 Srba u Gospiću a neke procjene govore da je ubijeno više od 200 Srba - naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, gotovo polovina, od najmanje 124 ubijenih Srba, odvedeno je iz svojih kuća i stanova i ubijeno 17. i 18. oktobra 1991. godine, a pronađeni su i sahranjeni posmrtni ostaci svega 50 žrtava, dok se za ostalima još traga.

On je napomenuo da su dolaskom ustaškog režima Franje Tuđmana na vlast maja 1990. godine počele prijetnje i zastrašivnja Srba u Gospiću i drugim hrvatskim gradovima i mjestima, a posebno se u mržnji prema Srbima isticao Gospić, koji je bio jedan od glavnih uporišta ustaškog pokreta prije Drugog svjetskog rata.

Linta je podsjetio da je tokom genocidne NDH u Gospiću formiran prvi likvidacioni logor koji je bio dio kompleksa koncenracionih logora na području Like, te da je za samo 132 dana postojanja kompleksa koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag od aprila do avgusta 1941. godine ubijeno više od 38.000 Srba i oko 2.000 Јevreja i ostalih.

- Gospićki i lički Hrvati nikad nisu priznali da su počinili genocid nad Srbima, niti su izrazili pokajanje i zatražili opraštaj, kao što to nikad nije učio ni čitav hrvatski narod. Јoš nije izvršena ekshumacija ubijenih Srba niti su obilježena stratišta - istakao je Linta.