latinica  ћирилица
18/10/2020 |  19:27 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Do kraja novembra - završetak sanacije korita rijeke Lukavac (VIDEO)

Godinama je sjeverozapad Semberije trpio štetu od poplava, a rijeka Lukavac, poslije svake jače kiše, zadavala glavobolje mještanima. Problem bi trebalo da bude riješen do kraja narednog mjeseca, kada i vladin projekat zaštite od poplava na ovom području.
Sanacija rijeke u Lukavacu - Foto: RTRS
Sanacija rijeke u LukavacuFoto: RTRS

Za sanaciju korita bujične rijeke Lukavac u dužini od 12 kilometara, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 720.000 maraka. Projekat bi trebalo da bude završen do kraja novembra.

- Projekat sadrži čišćenje korita, sječenje drveća koje smeta proticajnom profilu, čišćenje samog dna i uređenje obale utvrda. Inače, rijeka Lukavac pripada bujičnim vodotocima i poslije svake velike kiše ona čini veliku štetu na parcelama i domaćinstvima više puta u toku godine - rekao je Miroslav Čvrgić načelnik Odjeljenja za održavanje vodoprivrednih objekata u ЈU Vode Srpske.

Stanovništvo u selima Vršani i Novi konačno može da odahne.

Bujični Lukavac godinama je bio zatrpan smećem zbog nemarnosti pojedinaca na ovom području, kažu mještani, i to je jedan od razloga zbog kojih je plavio više od 50 domaćinstava.

U posljednjih pet godina Vlada Republike Srpske za projekte "Zaštita stanovništva od poplava" na području Semberije obezbijedila je 50 miliona maraka. Niz vodotoka je rekonstruisano i uređeno. Biće građen Drinski nasip, a istovremeno nadležni počinju i sanacije bujičnih vodotoka. Lukavac je prvi u tom nizu.