latinica  ћирилица
18/10/2020 |  19:29 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Uspješno predstavljenje hercegovačkih vinara u Italiji (VIDEO)

Hercegovački vinari i vinogradari uspješno su se predstavili italijanskim somelijerima i odškrinuli vrata svjetske vinske elite. Nakon prezentacije u Milanu prije početka pandemije, uslijedila je nova u Trentu. Predstavilo se pet trebinjskih vinarija, uz podršku organizacije "Slow food". Pobrali su i više nego pozitivne kritike.
Vinari u Italiji - Foto: RTRS
Vinari u ItalijiFoto: RTRS

Hercegovina, zemlja vina i vinogradara, sa dugom tradicijom uzgoja, karakteristična po autohtonim sortama- žilavkom, vrancem, ali i nekim zaboravljenim, nebrušeni je biser, smatraju vrsni enolozi svjetskog glasa. Planetarno nepoznata, nedovoljno je istražena i prezentovana u svjetskim krugovima, smatra italijanska somelijerka Adriana Lićardelo, koja je uz podršku "Slow food" organizacije organizovala predstavljanje pet trebinjskih vinarija u Milanu i Trentu.

- Ono što me impresioniralo, a i moje kolege, je značajan kvalitet proizvodnje vina u regiji Hercegovine, koji ima hiljdugodišnju tradiciju, ali čija se moderna enologija razvija tek posljednjih 15- 20 godina. Postoji sličnost sa italijanskim vinima, i riječ je o veoma dobrim vinima - rekla je Lićardelo.

Prezentacije poput ove šansa su za male, ali i velike proizvođače, etablirane na domaćem tržištu. Iako se posljednjih godina radi mnogo na prezentaciji Hercegovine kao vinske regije, efekti još nisu potpuni, a šanse za pozicioniranje na svejtskom tržištu iako velike, nedovoljno su iskorišćene.

- Hercegovina nepoznata regija vinska u svijetu, jer je svijet zasićen internacionalnim sortama, pa kad se pojavimo sa žilavkom i sa vrancem našim njima nepoznatim oduševljeni su i to je velika prilika jer svi su željni nečega novog - istakla je Milica Anđelić iz vinarije "Anđelić" Trebinje.

Prvi put među vrsnim poznavaocima kvalitetnih vina našla se i posebna kupaža iz porodičnog podruma Runjevac. Јovo Runjevac, zaljubljenik u autohtone, pomalo zaboravljene sorte, već trideset godina pokušava da ih sačuva i ponudi nešto novo.

- U Italiju donijeti vino i da ga neko prihvati dosta je teško. Oni su veliki poznavaoci vina. Prvi put sam bio na toj prezentaciji i zapanjen sam reakcijama - neveo je Runjevac.

Bila je ovo prezentacija ne samo vinarija, nego i cijele Hercegovine, turističkih potencijala regije, specifičnosti dinarskog krša, koje su sagledane kroz prizmu bogate gastro- eno ponude.

- U planu je prezentacija u Lombardiji. To je signal i da shvatimo da se možemo javiti direktno svjetskim udruženjima somelijera, i hrana i vino, potrebno je promovisati po svijetu - kaže Gordana Radovanović iz "Slow food" Trebinje.

Neki podaci govore da je ovdje vino pravljeno još u doba Rimljana. Kvalitetom hercegovačke žilavke bili su zadivljeni i na austrograskom dvoru, a posljednje dvije decenije vinska priča počinje da se zahuktava. Vrata svijeta su odškrinuta, a kapi hercegovačkog krša, zahvaljujući svim karaktersitikama i posebnostima, imaju potencijal da zasijaju, rame uz rame s poznatim francuskim, italijanskim i drugim vinima.