latinica  ћирилица
18/10/2020 |  21:13 | Autor: SRNA

Baku i Јerevan konstantno ignorišu pozive na prekid vatre

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je žaljenje zbog činjenice da su Јermenija i Azerbejdžan više puta ignorisali pozive međunarodne zajednice da prekinu neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, rekao je danas njegov portparol Stefan Dužarik.

Guteres je osudio sve napade na naseljena područja, te naveo da je tragičan gubitak života civila, uključujući i djecu, od posljednjeg napada 16. oktobra na grad Gendže potpuno neprihvatljiv, kao i neselektivni napadi na naseljena područja bilo gdje, uključujući Stepanakert i druga mjesta u i oko neposredne konfliktne zone Nagorno-Karabaha.

- Generalni sekretar duboko žali što dvije strane stalno ignorišu pozive međunarodne zajednice da odmah zaustave borbe. Kao što je ponovo naglasio u najnovijim pozivima ministrima spoljnih poslova Јermenije i Azerbejdžana, obje strane imaju obavezu prema međunarodnom humanitarnom pravu da neprestano vode računa o zaštiti civila i civilne infrastrukture u vođenju vojnih operacija - navodi se u saopštenju.

Šef UN očekuje da se sukobljene strane u potpunosti pridržavaju obaveza prema nedavnom humanitarnom primirju i odmah nastave suštinske pregovore pod pokroviteljstvom Grupe Minsk Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/.

Borbe na kontaktnoj liniji u Nagorno-Karabahu traju od 27. septembra, a Јerevan i Baku međusobno se optužuju za početak sukoba i kršenje primirja.