latinica  ћирилица
19/10/2020 |  07:32 ⇒ 12:36 | Autor: RTS

Beogradska arena spremna za prijem oboljelih

Zbog rasta broja oboljelih, kapaciteti Beogradske arene su prošireni i ona će, prema najavama nadležnih, od danas biti spremna za prijem oboljelih.
Beogradska arena (Foto: rs.sputniknews.com) -
Beogradska arena (Foto: rs.sputniknews.com)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne postoji plan da se građanima Srbije zabrani kretanje zbog novog talasa korona virusa.

- To ćemo izbjeći, uspjećemo na drugi način da preventivno djelujemo kod trećeg talasa - rekla je Brnabićeva.

Imunolog Srđa Јanković rekao je za RTS da je vrlo jasno da postoji potencijal da se situacija pogorša i zato apeluje na građane i na nadležne da se mjere sprovedu što rigoroznije i doslednije.

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da, ako građani ne budu nosili maske, nema druge mjere osim zatvaranja.

- Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sljedeće nedjelje biti vanredna situacija - naveo je Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden pi-si-ar test za sve koji ulaze u Srbiju, ili test koji dokazuje prisustvo antitijela, odnosno da je osoba preležala koronu.

- U narednih mjesec dana imamo dva scenarija. Prvi je - ukoliko budemo poštovali mjere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije drastično toliko, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mjera - istakao je Tiodorović.

Prema posljednjem presjeku, još dva pacijenta preminula su od kovida 19 u Srbiji, a korona virus je registrovan kod još 214 osoba.

Prema posljednjim podacima, 390 je hospitalizovanih pacijenata, dok se 24 osobe nalaze na respiratorima.