latinica  ћирилица
19/10/2020 |  09:21 ⇒ 09:28 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Ruski stav o pitanju Kosmeta nepromjenjiv

Ruski stav o rješavanju kosovskog pitanja je nepromjenjiv i zasniva se na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244, a Rusija će se saglasiti samo sa onim rješenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na Kosovu i Metohiji, poručio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan- Harčenko.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Lola Đorđević) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Lola Đorđević)

U autorskom tekstu za časopis SNS-a "Napredak", koji prenose "Večernje novosti", Bocan-Harčenko je istakao da Rusija posebnu pažnju posvećuje situaciji u vezi sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

- Razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštivanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti Srba na Kosmetu - naveo je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je istakao da strane same treba da se sporazumiju, a da su kontraproduktivni forsiranje "definitivne normalizacije", nametanje unaprijed pripremljenih recepata i vremenskih okvira.

Ukazao je da je Rusija opredijeljena za razvoj saradnje "po širokoj lepezi pravaca" i da ključan značaj tome daje povjerljiv politički dijalog na najvišem nivou.

- Polazimo od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu - naveo je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rješavanje pitanja vezanih za izbjeglice i interno raseljene.

- Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rješenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se saglasiti samo sa onim rješenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na Kosovu i Metohiji - poručio je Bocan-Harčenko.

On je rekao da je Putin, na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju 23. juna, istakao posebne po svom karakteru, veoma dobre savezničke odnose između dvije zemlje.

- Naše narode ujedinjuju istorijska, duhovna i kulturno-civilizacijska bliskost, iskrene uzajamne simpatije i poštovanje, kao i viševjekovno bratstvo po oružju. Moskva i Beograd efikasno sarađuju na različitim međunarodnim forumima, uključujući UN, OEBS, Savjet Evrope - naveo je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, rusko-srpska vojnotehnička saradnja jača dinamično, uspješno i strogo u okviru međunarodnog prava.

On je podsjetio da se, uprkos pandemiji virusa korona, ostvaruju veliki infrastrukturni i energetski projekti zajedničke kompanije NIS, "Ruskih željeznica" i "Silovije mašini", a obim robne razmjene prošle godine je iznosio više od 2,5 milijarde dolara.

- Dvije sestrinske crkve, Ruska i Srpska pravoslavna crkva, razvijaju dijalog čiji su ciljevi održavanje sloge u pravoslavnom svijetu i promovisanje mira. Pravi simbol našeg čvrstog duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save, a unutrašnjem uređenju znatan doprinos je dala ruska strana - istakao je Bocan-Harčenko.

Poručio je da Rusija visoko cijeni odgovornu, suverenu politiku Beograda usmjerenu ka očuvanju vojne neutralnosti.

- Važnu etapu predstavlja sklapanje u junu ove godine rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu efikasno doprinosi uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, radi na deminiranju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca - zaključio je ruski ambasador.