latinica  ћирилица
19/10/2020 |  14:21 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Milunović: Biće razmotren zahtjev za povećanje porodičnih invalidnina

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da će biti razmotren zahtjev Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih braca i nestalih civila za povećanje porodičnih invalidnina od 10 odsto, ali da će budžet biti kreiran na osnovu ekonomskih mogućnosti Srpske.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Na sastanku predstavnika Republičke organizacije, koju je predvodio predsjednik Veljko Lazić, i ministra Milunovića zaključeno je da je ova organizacija dala najveći doprinos i uložila najviše truda u zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca i da je ova aktivnost do danas dala dobre rezultate.

Predstavnici organizacije konstatovali su da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske trenutno nalazi 1.599 djece poginulih boraca, te zatražili od institucija Srpske da preduzmu potrebne mjere kako bi se proces njihovog zapošljavanja ubrzao, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zaključeno je da će Ministarstvo sačiniti informaciju koja će biti upućena na sjednicu Vlade, a u kojoj će biti naveden broj djece poginulih boraca po lokalnim zajednicama, njihova obrazovna struktura i stručna sprema s ciljem preduzimanja aktivnosti na konačnom rješavanju ovog problema.

Predstavnici organizacije su naglasili da je prošlo 25 godina od Odbrambeno-otadžbinskog rata i da je obaveza Republike Srpske da se djeci poginulih boraca, koja su završila školovanje, obezbijede radna mjesta.

- Republička organizacija snažno insistira na nastavku programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 2021. godini, te traži da se za ovu namjenu planiraju i obezbijede redovna sredstva u republičkom budžetu, a da se ukoliko to ne bude urađeno, Vlada kreditno zaduži kao što je to učinila za prethodno stambeno zbrinjavanje - navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je potrebno prioritetno isplatiti nepovratna novčana sredstva za sve korisnike koji ispunjavaju uslove, a potom i započeti izgradnju stanova za stambeno nezbrinute.

Ministarstvo je saglasno da je neophodno nastaviti program stambenog zbrinjavanja, te je istaknuto da je objavljena Izmjena javnog poziva kojim je otvoren dodatni rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske do 23. oktobra.

Nakon zatvaranja javnog poziva lokalne zajednice će, kao je navedeno, sačiniti liste korisnika i biće vidljivo koliko je sredstava potrebno za ove namjene.