latinica  ћирилица
19/10/2020 |  15:09 ⇒ 15:12 | Autor: Index.hr

Austrija pooštrava mjere

Zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od petka uvodi strože mjere protiv širenja virusa korona koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju, saopštila je Vlada u Beču u ponedjeljak.
Austrija-granica (Foto: br.de) -
Austrija-granica (Foto: br.de)

- Mi smo svjesni da su ove mjere nepopularne, ali su neophodne - rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc nakon sastanka Vlade.

Kurc je objasnio da će sljedeći mjeseci zahtijevati od svih građana Austrije napore kako bi se kontrolisalo širenja virusa.

- Što smo složniji i što više pojedinaca bude poštovalo mjere, to ćemo bolje proći kroz ovu fazu - rekao je Kurc.

Kurc je dodao da će se Austrija, ako se ne zaustavi trend rasta broja novooboljelih, suočiti s brojem od 6.000 novozaraženih dnevno.

- Mi moramo učiniti sve kako bismo spriječili novo zatvaranje - zaključio je austrijski kancelar predstavljajući strože mjere.

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanje najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te 12 na otvorenom.

To vrijedi i za ugostiteljske objekte, pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Odluke o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, o čemu se proteklih dana raspravljalo, ostavljene su na izbor pojedinim saveznim zemljama koje mogu reagovati ovisno o razvoju situacije.

Od ovog pravila su izuzete sahrane gdje je broj okupljenih i dalje ograničen na 500 osoba.

Profesionalno organizovana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1.000, a na otvorenom na 1.500 osoba.

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

- Više nema posjeta bez najava a predviđene su i zdravstvene provjere poput mjerenja temperature - rekao je ministar zdravstva Austrije Rudolf Anhober.

Anhober je istovremeno odbacio navode po kojima se radi o izolaciji ovakvih ustanova.