latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:02 ⇒ 19:50 | Autor: SRNA

Cvijanović: Poslovna zona Vijaka - pun pogodak (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Poslovna zona Vijaka u Prnjavoru, u kojoj proizvodne pogone ima već nekoliko preduzeća, pun pogodak i da je ova lokalna zajednica odlično iskoristila činjenicu da će tim područjem prolaziti auto-put.
Prnjavor: Cvijanović u preduzeću "Veli" - Foto: RTRS
Prnjavor: Cvijanović u preduzeću "Veli"Foto: RTRS

Cvijanović je nakon posjete preduzeću D Veli, koje se bavi proizvodnjom zaštitnih čizama, rekla da je zadovoljstvo vidjeti ovakav privredni kapacitet koji zapošljava 86 ljudi sa namjerom da taj broj bude mnogo veći, sa prepoznatljivim proizvodom koji nalazi svoje mjesto na globalnom tržištu jer su prisutni na svim kontinetima.

- Oni su istovremeno naišli na podršku lokalnih vlasti, koje istu podršku imaju od republičke vlasti, da bismo mogli da zapošljavamo ljude i mijenjamo privredni ambijent. Puna podrška svakome ko ima ovakvu inicijativu i ko želi da u saradnji sa Vladom Republike Srpske i drugim republičkim institucijama jača svoju lokalnu zajednicu - poručila je predsjednica Srpske.

      Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Dobila sam na poklon čizme. Nisu bijele, ali će poslužiti svrsi. :) Posjeta prnjavorskoj firmi "The Welly", čije čizme se nose od Australije do Amerike.

Objava koju deli Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic) dana 19. Okt 2020. u 6:31 PDT

Ona je napomenula da je inicijativa načelnika opštine Prnjavor o poslovnoj zoni na Vijaci počela u vrijeme dok je ona bila predsjednica Vlade Srpske.

- Zajedno smo rješavali pitanje zemljišta, uređenje određenih odnosa, ali smo bili svjesni činjenice da će auto-put znatno promijeniti privrednu ponudu na teritoriji svih opština kroz koje prolazi auto-put. Prnjavor je to odlično iskoristio - rekla je Cvijanović.

Foto: RTRS

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da je Vlada Republike Srpske vlasništvo nad više od 120.000 hektara zemljišta na lokaciji sadašnje poslovne zone prenijela na opštinu Prnjavor.

- Minimalna vrijednost tog zemljišta je oko 24 miliona KM, što je ogromna prednost opštine Prnjavor. Uz izgradnju auto-puta dobili smo novu razvojnu perspektivu. Izmjenom skupštinskih odluka, uspjeli smo da stvorimo privrednicima povoljno poslovno okruženje - rekao je Tomaš.

On je precizirao da je zemljište u skladu sa zakonom prometovano po cijenama šest do sedam puta nižim od tržišne s ciljem da se pomogne privrednicima, a da je stopa poreza na nepokretnosti smanjena na najniži mogući nivo.

Foto: RTRS

Tomaš je rekao da u Poslovnoj zoni Vijaka trenutno ima sedam privrednih subjekata koji su kupili veće placeve.

- Firma D Veli kupila je 30.000 metara kvadratnih zemljišta, a na oko 10.000 metara kvadratnih zemljišta pomoć opštine je bila viša od 100.000 KM - naveo je on.

Tomaš je naglasio da ovo preduzeće ima izvoz u vrijednosti od oko 10 miliona KM, te da je u posljednja dva mjeseca zaposlilo dodatni broj radnika.

Foto: RTRS

Direktorka firme D Veli, Dajana Smiljić, rekla je da se ovo preduzeće bavi proizvodnjom zaštitnih čizama, da godišnje proizvede oko milion pari obuće, a oko 90 odsto proizvoda izvoze širom svijeta.

Ona je napomenula da od pojave virusa korona nisu imali negativnih posljedica na proces proizvodnje i da su sve vrijeme radili u stopostotnom kapacitetu.

Foto: RTRS