latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:20 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Brčko: Pritvor još dvojici poslanika uhapšenih zbog izborne prevare

Nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor poslanicima u Skupštini distrikta Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću, koji su osumnjičeni da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana, prijavivši ih za glasanje putem pošte, saopšteno je iz Tužilaštva distrikta.
Policija Brčko, ilustracija - Foto: SRNA
Policija Brčko, ilustracijaFoto: SRNA

Bogićeviću i Kojiću, protiv kojih se vodi istraga za krivična djela povreda slobode odlučivanja i pripremanje krivičnog djela, jednomjesečni pritvor je, po prijedlogu Tužilaštva distrikta, određen zbog opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

Sumnja se da su poslanici Bogićević i Kojić, koji su se ponovo kandidovali za te funkcije, zajedno i po prethodnom dogovoru, lično ili posredstvom trećih lica pribavili, a zatim zloupotrijebili više od sto kopija ličnih karata građana, prijavivši ih za glasanje iz Srbije.

Bogićević i Kojić su osumnjičeni da su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela prevara pri glasanju, tako što bi zloupotrijebili glasačke listiće i umjesto prijavljenih lica glasali za sebe, odnosno političku stranku čiji su članovi.

Policija je Kojića i Bogićevića uhapsila u četvrtak, 15. oktobra, te ih sutradan dovela u prostorije Tužilaštva distrikta, gdje ih je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenih, a odmah potom predložio nadležnom sudu da im odredi pritvor.

Njihovom kolegi Peji Mendešu, koji je takođe pritvoren iz gotovo istih razloga, u međuvremenu je odbijena žalba na rješenje o pritvoru.

Apelacioni sud je odlučio da ostaju u pritvoru odbijanjem žalbi i Stojanu Bavarčiću, Јasminu Ravkiću, te Mati Gluhakoviću koji su, uz skupštinske poslanike, osumnjičeni za krivična djela iz izborne oblasti.

Među osumnjičenima su i otac jedne od poslanika u lokalnoj skupštini Slavko Blažević, kojem rješenje o pritvoru još nije pravosnažno, te lice čiji su inicijali D.Ј, kao jedini osumnjičeni koji se brani sa slobode.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi sa prijavljivanjem građana distrikta za glasanje izvan BiH, Tužilaštvo Brčko distrikta je tokom proteklih 15 dana otvorilo sedam predmeta obuhvativši istragama ukupno osam osumnjičenih lica.

U saradnji sa Policijom distrikta i Izbornom komisijom, Tužilaštvo nastoji da obezbijedi efikasnu zaštitu biračkog prava, te kroz svoju ulogu jača vladavinu prava podržavajući i štiteći temeljne demokratske vrijednosti, procese i načela pravne države, navedeno je u saopštenju.