latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:36 ⇒ 20:41 | Autor: sputniknews.com

Grci podižu gigantsku ogradu duž granice

Grčka je počela da podiže čelične ograde duge 27 kliometara, kao i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački Balkanske migrantske rute.
Grci podižu gigantsku ogradu na granici - Foto: Twitter
Grci podižu gigantsku ogradu na graniciFoto: Twitter

Po visini, koja iznosi pet metara, ova ograda će prevazići druge ograde na sličnim mjestima u Evropi, kao i na granici između SAD i Meksika. Biće opasana i bodljikavom žicom.

- Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbijedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije - rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis prilikom obilaska radova u tom regionu.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava, a u taj projekat uloženo je 63 miliona evra.

Pored izgradnje nove, unaprijediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim dijelovima helenske republike, piše Balkanska bezbjednosna mreža.

Podsjetimo, sukobi na granici između Turske i Grčke kulminirali su tokom februara.