latinica  ћирилица
19/10/2020 |  18:12 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Banja Dvorovi neće biti privatizovana (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić razgovarali su sa rukovodstvom Banje Dvorovi.
Dodik i Višković u Bijeljini -
Dodik i Višković u Bijeljini

Dogovoreno je da Banja neće biti privatizovana, već da će biti revitalizovana zajedničkim ulaganjem Grada i Republike.

Zajedničkim naporima Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i lokalne zajednice, biće riješen imovinsko-pravni status, izmirena dugovanja i revidirani planovi za dalji razvoj ovog zdravstvenog i turističkog kompleksa.

Ova banja ima ljekovitu geotermalnu vodu od 75 stepeni Celzijusovih, raspolaže iskusnim kadrovima, opremom i adekvatnim prostorom, ali godinama niže gubitke. Po raznim osnovama ova ustanova duguje oko tri miliona KM, a studija opravdanosti pokazala je da je u revitalizaciju ovog kompleksa neophodno uložiti oko 15 miliona KM.

Direktor Banje Milorad Zekić kaže da je prioritet rješavanje statusa ove ustanove, te da će nakon toga sve biti lakše.

Banja Dvorovi je neprocjenjiv lječilišni, ali i turistički potencijal ne samo Semberije, nego i cijele Republike Srpske, te podrška nadležnih neće izostati.

Premijer Srpske ističe da je ovoj banji potrebno dati mjesto koje zaslužuje.

- Da bi svi budući koraci bili sprovedeni neophodno je da, kako je dogovoreno na sastanku, menadžment Banje zajedno sa resornim ministarstvom nađe rješenje vlasničkog, imovinskog statusa - rekao je Višković.

On je naveo da je ovo jedna od banja, osim Banje Vilina vlas, koja je u vlasništvu 100 odsto lokalne zajednice.

- To je sigurno do sada i bio problem ove banje, da nije bila u sistemu zdravstvene zaštite Fonda zdravstvenog osiguranja, što je trpjelo znatne gubitke svih ovih godina. Iskazana je želja da sada bude napravljen koncept da Republika Srpska i grad Bijeljina, u dogovorenim procentima, budu vlasnici banje - rekao je Višković.

Srpski član Predsjedništva BiH ističe da će do Nove godine biti riješeno pitanje statusa Banje u pogledu odnosa Republika Srpska - grad Bijeljina, navodeći da je odluka da ovo i dalje bude javna ustanova.

- U svakom slučaju odluka je da ovo i dalje bude javna ustanova jer smatramo da je resurs koji ovdje postoji javno bogatstvo i ne može da se devastira na bilo koji način - rekao je Dodik.

Gradonačelnik Bijeljine rekao je da je dogovoreno da poslovi na Banji budu zajednička investicija.

- Ta investicija će završiti hotel "Sveti Stefan", napraviti zatvoreni bazen i otvoriti novih stotinjak radnih mjesta, te da ponovo Banja Dvorovi bude turistički biser našeg grada - naveo je Mićić.

Osim pacijenata na liječenju, ovaj medicinsko-rekreativni kompleks, osnovan 1957. godine, ima pet bazena i sportske terene, pa ga posećuju i brojni turisti iz cijelog regiona.