latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:12 ⇒ 20:42 | Autor: Agencije

Pet decenija kasnije srpski film opet u Kini

Najveći kineski festival umjetničkog filma u proteklih nedjelju dana prikazuje retrospektivu pod nazivom Novi jugoslovenski film - Srpski novi film.
Kina - retrospektiva srpskog filma (foto: FCS Promo) -
Kina - retrospektiva srpskog filma (foto: FCS Promo)

Na 4. Međunarodnom filmskom festivalu Pinjao (PIIFF), prikazano je devet filmova srpske kinematografije, nastalih prije skoro pet decenija.

Dvije godine su bile potrebne za sastavljanje programa, koji će biti i platforma za "crtanje mape novog talasa pokreta na globalnom nivou" za savremenu kinesku publiku.

PIIFF - održan u staroj fabrici dizel motora, u tvrđavi koja datira iz 1370. godine - prvi put je postavljen 2017. godine i sve više privlači publiku mladih filmskih stvaralaca i ljubitelja filma iz Pekinga, jer prvenstveno prikazuje prve ili druge filmove reditelja, proizvedene u Kini i šire.

Ono što je malo poznata činjenica - izvan krugova tvrdokornih sineasta - jeste da veze između jugoslovenskog / srpskog i kineskog filma sežu duboko, još od prikazivanja filma "Valter brani Sarajevo" (1972) - partizanske epopeje u režiji Hajrudina Krvavca, u kojoj je Velimir Bata Živojinović́ u glavnoj ulozi. Film je postao toliko popularan nakon prikazivanja da je lansirana marka piva - nazvana "Valter" prema glavnom junaku - a kada je Živojinović́ preminuo, u 82. godini, 2016. godine, bio je hvaljen u državnim medijima.

Na 4. Međunarodnom filmskom festivalu u Pinjau, srpski reditelj Ivan Ikić osvojio je, kao najbolji reditelj po ocjeni žirija, nagradu "Roberto Roselini". Nagrada mu je pripala za režiju filma "Oaza" koji je premijarno prikazan i nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

- Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umjetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvijek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu - rekao je Ikić.

Na programu "Novi jugoslovenski film – Srpski novi film" prikazan je i film "Praznik" Đorđa Kadijevića (Gozba) iz 1967. godine.

Stigli su i izvještaji da je kineska publika pronašla dodirne tačke između filmova u retrospektivi i filmova kineskih filmskih stvaralaca koji su se pojavili poslije 1990. godine.