latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:14 ⇒ 22:23 | Autor: SRNA

Pale: Pooštrene mjere s ciljem zaštite od virusa korona

Opštinski štab za vanredne situacije na Palama donio je danas odluku o zabrani muzike uživo u svim lokalima, ograničavanju broja ljudi u zatvorenom prostoru na 50 bez obzira na površinu objekta, kao i jače inspekcije kontrole.
Pale (foto: ekofis.ues.rs.ba) -
Pale (foto: ekofis.ues.rs.ba)

Komandant paljanskog opštinskog Štaba za vanredne situacije Boško Јugović rekao je da je Štab pooštrio dosadašnje mjere prevencije i zaštite od virusa korona, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

On je naveo da su statistički podaci veći u odnosu na prethodni period jer je riječ o rezultatima uzoraka prikupljenih u nekoliko dana, te apelovao da se građani pridržavaju svih propisanih mjera.

- Gledaćemo da u narednom periodu testiranje vršimo urednije, na dnevnoj bazi, da bismo imali izvještaj po dnevnom osnovu, kada će i statistika biti bolja. Definitivno moramo povesti više računa i apelovati da se stanovništvo suzdržava od organizovanja većih skupova, pogotovo svadbi, sahrana, krštenja i rođendana - rekao je Јugović i dodao da su klasteri virusa uglavnom sa takvih događaja.

On je apelovao i da politički subjekti koji trenutno vode predizbornu kampanju poštuju sve donesene mjere i ponašaju se u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

- Bilo bi dobro da se okupljanja ograničavaju, da svi politički subjekti koji organizuju političke aktivnosti okupljaju manji broj učesnika i na otvorenom - naglasio je Јugović.

On je dodao da su sve današnje odluke donesene u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije koje ostaju na snazi do 2. novembra.

Načelnik Komunalne policije opštine Pale Srđan Šarac rekao je da, u saradnji sa gradskom inspekcijom i Policijskom stanicom Pale, redovno kontrolišu radno vrijeme ugostiteljskih objekata, te da je do sada kažnjeno 11 ugostitelja.

- S obzirom na odluke današnje sjednice Opštinskog štaba, preventivno ćemo djelovati i sve upozoriti. Ko ne bude poštovao ove odluke, suočiće se sa sankcijama u skladu sa zakonom - dodao je Šarac.

On je naglasio, u vezi sa kućnom izolacijom lica zaraženih virusom korona, da je prije pet dana na snagu stupila odluka kojom je propisano da se rješenje o kućnoj izolaciji izdaje sa danom testiranja, dok će njihovi kontakti biti izolovani 14 dana.

- U prethodnom periodu imali smo problema kada su pozitivna lica prijavljivala datume simptoma mnogo ranije, pa su mogla slobodno da se kreću ili su dostavljala podatke kada im je rok za izolaciju praktično već prošao - naveo je Šarac.

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Pale donesene su i odluke kojima je Komunalnoj policiji naložena stroža kontrola okupljanja, te Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja "Pale" da sve raspoložive kapacitete stavi u pripravnost.

U protekla 24 časa na Palama su evidentirana 34 zaražena virusom korona, tako da su u ovoj lokalnoj zajednici trenutno aktivna 92 slučaja.