latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:33 ⇒ 20/10/2020 | 08:35 | Autor: RTRS

Republičkom štabu preporuka da se vrati nošenje maski na otvorenom (VIDEO)

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa virusom korona zaraženo je još 255 lica.
Zaštitne maske - Foto: Glas Srpske
Zaštitne maskeFoto: Glas Srpske

Na prisustvo virusa korona testirano je 799 uzoraka.

Najviše novozaraženih je ponovo u Banjaluci i to 101. Slijede Pale sa 30, i Gradiška sa 24. Preminula su dva starija muškarca iz Bijeljine.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, premijer Radovan Višković održao je sastanak sa ministrima i direktorima javnih institucija. Republičkom štabu za vanredne situacije biće upućenje preporuke o uvođenju novih i većoj kontroli postojećih preventivnih mjera.

Nošenje maski na otvorenom prostoru, stroža kontrola mjera koje se moraju poštovati u uslužnim djelatnostima samo su neke od preporuka koje će biti upućene Republičkom štabu kako bi se zaustavio trend loše epidemiološke situacije u Republici Srspkoj.

- Ovom prilikom, ukazana je potreba da se Republičkom štabu upute preporuke po pitanju donošenja mjera nošenja maski na otvorenom prostoru, da se rad u uslužnim djelatnostima odvija prema preporukama, a koje se donose na dozvoljen broj ljudi u zatvorenom prostoru prema njihovoj kvadraturi, uz poštovanje mjera nošenja maski, fizičke distance od dva metra i dezinfekcije ruku i prostora. Takođe, ukazano je na potrebu da se razmotre mogućnosti preraspodjele radnih zadatka i omogući da se određeni poslovi obavljaju od kuće - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Konstatovano je da trenutna epidemiološka situacija u zajednici nema uticaj na odvijanje nastave u školama. Sa sastanka je ponovo upućen apel građanima da maksimalno poštuju preventivne mjere i svoje ponašanje usklade sa obavezujućim mjerama.

- Bilo je razgovora pooštravanju mjera u smislu ko treba da donese takvu vrstu mjera - koje treba Republički štab, a koje jedinice lokalne samouprave odnosno Krizni lokalni štabovi. Sačekaćemo sutrašnju sjednicu Republičkog štaba i donijeti određene preporuke, mjere i zaključke - istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srspke Alen Šeranić. 

Uvođenje novih mjera očekuje se i u Banjaluci u kojoj je broj pozitivnih slučajeva prešao 900. A da li će to biti neke radikalnije mjere odlučiće gradski Krizni štab koji sutra zasjeda.

- Ovo je vrlo komplikovana borba koja traži mjere za mjerom i koja će uključivati i ekonomski i socijalni aspekt da radno sposobno stanovništvo može da radi, a da istovremeno zaštitimo sve koje treba zaštititi, posebno rizične kategorije - naglasio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zbog loše epidemiološke situacije, aktuelni gradonačelnik i kandidat SNSD-a rekao je da ova stranka u Banjaluci otkazuje sve javne skupove i tribine do 27. oktobra.

- Cijenimo da je prvi prioritet u ovom momentu borba sa pogoršanom epidemiološkom situacijom i da bez obzira što je izborna kampanja u toku, javnih skupova SNSD u Gradu Banjaluci neće biti- dodao je Radojičić.

Kako bi se obezbijedila primarna zdravstvena zaštita, ali i rasteretile zdravstvene službe, u banjalučkom naselju Dolac otvorena je nova Kovid ambulanta. Svoje usluge u ovom objektu pacijentima će pružati jedan tim porodične medicine - doktor, te ginekolog, radiolog, psiholog i psihijatar po potrebi i pozivu. U ambulanti će se uzimati i uzorci krvi za laboratorijske analize.

- Sve naše službe su opterećene, sinoć smo 12 doktora morali usmjeriti na Higijensko-epidemiološku službu, a takođe smo morali prerasporediti doktore koji će ići u ispomoć u ambulante za akutne respiratorne infekcije, ambulante porodične medicine i pedijatrije, a moraćemo jačati i službu Hitne medicinske pomoći - rekla je direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Prvi pacijenti u kovid ambulanti u Docu biće zbrinuti sutra, a ambulanta će raditi od 8.00 do 16.00 časova svakog radnog dana. Uz sredstva predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, za opremanje i osposobljavanje ambulante u Docu, iz gradskog budžeta je izdvojeno 150.000 KM.