latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:34 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Predsjednica Srpske obišla poslovnu zonu u Prnjavoru (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru i fabriku Veli koja je i u vrijeme pandemije povećala broj radnika. Pohvalila je i mjere kojima opštinska vlast godinama pomaže privrednicima.
Prnjavor: Cvijanović u preduzeću "Veli" - Foto: RTRS
Prnjavor: Cvijanović u preduzeću "Veli"Foto: RTRS

Predsjednica Srpske kaže da je izvozno orijenisano preduzeće zaštitne obuće Veli odlično iskoristilo pogodnosti poslovne zone. Podsjetila je da su republičke institucije pomogle vlastima Prnjavora da riješe imovinski spor sa poljoprivrednim zadrugom i pomogle da opština postane vlasnik zemljišta površine 120 hektara, vrijednog 24 miliona KM.

- Zadovoljna sam što vidim ovakav kapacitet koji zapošljava 86 radnika sa namjerom da taj broj bude daleko veći, da je to prepoznatljiv proizvod koji je našao mjesto na globalnom tržištu, na svim kontinentima, a da su našli podršku od struktura lokalne vlasti, a one od republičkih. Ovdje smo uspjeli da zaposlimo ljude i promijenimo poslovni ambijent - istakla je predsjednica Cvijanović.

Preduzeće  "Veli" (Foto: RTRS)

Podrška u rješavanju imovinskih problema i izgradnja auto-puta stvorili su pretpostavke lokalnoj vlasti da značajno pomogne privrednicima, kaže načelnik Prnjavora Darko Tomaš. Naglašava da Opština od odluke o maksimalnom smanjenju stope poreza na nepokretnosti, privrednicima na raspolaganje svake godine stavi pola miliona KM.

- Zemljište smo prometovali po cijenama šest ili sedam puta nižim od tržištnih, što nam dozvoljava zakon. Sve sa ciljem da pomognemo ljudima. U ovoj poslovnoj zoni ima sedam privrednih subjekata koji su kupili placeve, neki po 10.000, neki i više poput ovog preduzeća koje je kupilo 30.000 kvadrata. Na 10.000 kvadrata Opština im je pomogla sa oko 100.000 maraka - ističe Tomaš.

Direktorka preduzeća Veli, Dajana Smiljić, ističe da su u vrijeme pandemije zaposlili osam radnika i da su iz malog pogona pod zakupom preselili u sopstvenu halu. Najavljuju i povećanje proizvodnje, od koje u ovoj fazi ostvaruju izvoz vrijedan 10 miliona maraka.

- Proizvodimo milion pari obuće godišnje, 98 odsto izvozimo, tek mali dio je za domaće tržište. Snabdijevamo Evropu, Aziju, Afriku, Novi Zeland, Australiju, Kubu...- kaže Smiljićeva.

U istoj poslovnoj zoni predsjednica Republike je posjetila i odredište na kojem preduzeće Rizba, specijalizovano za obradu drveta i proizvodnju namještaja, planira proširiti kapacitet.

      View this post on Instagram

Dobila sam na poklon čizme. Nisu bijele, ali će poslužiti svrsi. :) Posjeta prnjavorskoj firmi "The Welly", čije čizme se nose od Australije do Amerike.

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic) on Oct 19, 2020 at 6:31am PDT