latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:36 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Sa Hrvatskom dogovorena rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja (VIDEO)

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović i gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić, razgovorali su o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećeg mosta Brčko-Gunja. Posjeta Mitrovića Distriktu je u cilju realizacije Sporazuma o rekonstrukciji i održavanju mostava između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Mitrović i Milić na mostu Brčko – Gunja - Foto: SRNA
Mitrović i Milić na mostu Brčko – GunjaFoto: SRNA

Kako je istakao Mitrović, sa Hrvatskom stranom je već dogovoreno da među prioritetnim rekonstrukcijama mostova bude most koji spaja Novi Grad i Dvor, kao i most Brčko-Gunja.

- Veliki zanačaj za Brčko, ali i sa druge strane Hrvatsku, je da ovaj most stavimo u funkciju za prevoz roba. Imamo Luku Brčko, imamo privredne subjkete koji su naslonjeni na Brčko, tako da je to izuzetno značajno. Postoji interes i Međunarodne zajednice da ovaj most profunkcioniše za robni saobraćaj - rekao je ministar Mitrović.

Na mostu Brčko-Gunja već je obustavljen teretni transport i to nanosi materijalnu štetu i privrednicima i gradu Brčko. Za skori početak realziacije projekta rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja, ohrabruje činjenica da će u ovom gradu u narednih deset dana biti održan sastanak sa predstavnicima Vlade Hrvatske, resornog minstarstva u BiH i distrikta Brčko.

- Ovo je granični prelaz i zahtijeva s jedne strane koordinaciju zajedničkih inistitucija BiH, a sa druge strane Republike Hrvatske. I u tom smislu smo ohrabreni ovakvim pristupom ministra Mitrovića, budući da su oni stavili na raspologanje i svoje resurse zahvljujući i kontaktima, koji su vođeni sa zvaničnicima Hrvatske prilikom posjete člana Predsjedništva Milorada Dodika i aktivnosti samog Ministarstva - izjavio je gradonačelnik Distrikta Brčko.

U Brčkom je razgovorano i o revitalizaciji Luke Brčko, koja je od Evropske banke za obnovu i razvoj dobila sredstva za rekonstrukciju. Nadležno ministarstvo će početi sa aktivnostima oko deminiranja obale Save, kako bi se moglo pristupiti realizaciji projekta uređenja korita rijeke Save i njenog plovnog puta.