latinica  ћирилица
19/10/2020 |  20:06 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH postupa po izvještaju FUP-a protiv Mektića

Tužilaštvo BiH postupa po izvještaju koji je FUP podnio protiv Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMS kod, te ove banjalučke firme, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za gotovo 1,68 miliona KM.
Dragan Mektić - Foto: klix.ba
Dragan MektićFoto: klix.ba

- Tužilaštvo BiH postupa po navedenom izvještaju. Više informacija ili detalja ne možemo davati - rekao je za Nezavisne novine portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nezavisne podsjećaju da je riječ o nabavci koja je sprovedena nakon što je MUP Češke, odnosno češka Vlada odobrila BiH oko 1.890.860 KM za jačanje zaštite granica BiH. Od tih sredstava kupljene su baterijske lampe, dvogledi, dnevno-noćne kamere, uređaji za detekciju otkucaja srca, bespilotne letjelice itd. Međutim, u procesu nabavke FUP bilježi niz spornih koraka.

Sumnja se da je opremi koja je isporučena Ministarstvu stvarna vrijednost višestruko niža u odnosu na cijenu koja je ugovorena. Sumnja se i da ima odstupanja u pogledu opreme koja je ponuđena i one koja je isporučena.