latinica  ћирилица
19/10/2020 |  20:32 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

U Banjaluci otvoreni Dani jugoslovenske kinoteke

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci manifestaciju Dani Јugoslovenske kinoteke u Republici Srpskoj, u okviru koje je promovisana monografija ove kinoteke povodom 70 godina postojanja i planirano nekoliko značajnih filmskih projekcija.
U Banjaluci otvoreni "Dani jugoslovenske kinoteke" - Foto: SRNA
U Banjaluci otvoreni "Dani jugoslovenske kinoteke"Foto: SRNA

Trivićeva je u Kulturnom centru rekla da kinoteke u Srbiji i Srpskoj imaju uspješnu saradnju koja će u narednom periodu biti osnažena na planu edukacija i čuvanja arhivske građe, odnosno republičkih dokumentarnih i igranih filmova.

- U tom smislu nesporna je činjenica da Srpska u svom fundusu ima zaista vrijedna djela koja kroz ovakve i slične programske aktivnosti trebaju biti predstavljena široj javnosti - kaže Trivićeva.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović izjavio je da je Јugoslovenska kinoteka značajna u svjetskim okvirima prema broju filmova i kinematografija u svom arhivu, te da je saradnja dvije kinoteke uvijek bila na visokom nivou.

- Naš zadatak nije samo čuvanje, obrada i prikupljanje arhivske građe, već i prikazivanje i popularizacija filma - rekao je Lalović.

On je naveo da Kinoteka Srpske ima respektabilan fond filmova i filmskih plakata, ali i muzej, kojim se može malo ko pohvaliti na Balkanu, te dodao da će na manifestaciji biti prikazan i film o skidanju ploče Gavrilu Principu sa Muzeja "Mlade Bosne" u Sarajevu.

Upravnik Arhiva Јugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović je izjavio da će izvanredna saradnja sa Kinotekom Srpske biti nastavljena.

- I to na planu digitalizacije i digitalne restauracije - istakao je Erdeljanović i naveo da je Јugoslovenska kinoteka darovala Kinoteci Srpske više od 300 igranih filmova.

Dani Јugoslovenske kinoteke u Republici Srpskoj trajaće i sutra.

Na ovom događaju večeras su prikazani filmovi snimljeni u BiH od 1910. do 1941. godine, a za sutra je u okviru "Sjećanja na reditelja Gorana Paskaljevića" planirana projekcija filma "Poseban tretman".

Gost manifestacije je bio i stručni saradnik Arhiva Јugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović, a na otvaranju bili su brojni ljubitelji filma iz Srpske i Banjaluke.