latinica  ћирилица
20/10/2020 |  09:15 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Podijeljena tradicionalna priznanja "Bdenje Јakova Orfelina"

Tradicionalna manifestacija Filmsko bdenje koja je pokrenuta 2007. godine u Sremskim Karlovcima, održana je po 14. put, od 16. do 19. oktobra ove godine, ali u on-lajn formi.
Filmsko Bdenje duše - Foto: ilustracija
Filmsko Bdenje dušeFoto: ilustracija

U nedjelju, 18. oktobra organizatori su okupili jedan broj autora (koji su imali mogićnost da dođu) i simbolično održali jednu projekciju za publiku.

Tom prilikom su podijeljena i tradicionalna priznanja "Bdenje Јakova Orfelina".

Ovogodišnji dobitnici su: Milana Majar iz Banjaluke za film "Dijadem", Nebojša Ilić iz Vlasotinaca za film "Gročanske priče", Boško Milosavljević i Milan Kićevac iz Beograda za film "Tragovi svedoka", Emilija Lilić i Miloje Nešić iz Pirota za film "Priča o višnji" i Biljana Marić i Branko Lazić iz Banjaluke za film "Nema heroja bez maske".

Prilikom simboličnog okupljanja organizatora i autora u Sremskim Karlovcima, počasno je prikazan film "Dnevnik ratnog heroja"  Siniše Grabeža iz Banjaluke (produkcija iz 2012.) u znak sećanja nahumanost dr. Miodraga Lazića iz Niša, koji je kao hirurg-dobrovoljac učestvovao u ratu u BiH od 1992. do 1995, a koji je ove godine bio prva žrtva među medicinskim radnicima u borbi protiv virusa Kovid 19.

Kao poseban progam prikazan je i upravo završen mini film "Moj grad u svemu naj" autora Јakova Popova u produkciji "Studija Dom", Sremski Karlovci.

Izvor:udruzenjekoreni.rs