latinica  ћирилица
20/10/2020 |  11:04 ⇒ 12:13 | Autor: SRNA

Vidović: Novi aranžman ako uslovi budu prihvatljivi

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će Srpska ući u novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom ako uslovi budu prihvatljivi.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- Nemamo još nikakve uslove tog aranžmana. Pregovori o aranžmanu će početi nakon izbora, tako nam je rekao predstavnik MMF-a - rekla je Vidovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Vidovićeva je rekla da Republika Srpska neće prihvatiti novi aranžman ukoliko uslovi budu pretjerani.

- Nadam da će MMF razumjeti stanje privrede u cijelom svijetu i maloj Republici Srpskoj i da ti uslovi neće biti strogi, kao što imamo naznake da bi mogli biti - istakla je Vidovićeva i podsjetila da je Srpska od majskog aranžmana sa MMF-om dobila 220 miliona KM.

Ona je potvrdila da je budžet Republike Srpske apsolutno likvidan i da se redovno izmiruju sve budžetske obaveze, te da će Vlada učiniti sve da tako bude i ubuduće.

"Veliki dio sredstava izdvajamo u kompenzacioni fond. Do sad smo isplatili privredi više od 220 miliona KM", precizirala je Vidovićeva.

Podsjetila je da su u periodu od aprila do juna, koji je bio najteži, mnoge djelatnosti bile zatvorene, te da je bruto domaći proizvod pao u svim zemljama.

- Ali, ako pogledamo Balkan, Srbija je imala najmanji pad - 6,2 odsto, a iza nje dolazi Republika Srpska sa 6,9, potom BiH sa 9,3, FBiH sa 9,6, Hrvatska sa 19, Makedonija 20, Crna Gora 22 odsto - navela je Vidovićeva.

Zahvalila se privrednicima u Srpskoj koji su se potrudili da održe djelatnost, ne otpuštajući radnike, i izrazila nadu da su i mjere Vlade pomogle tome.

- Danas imamo isti broj radnika kao što smo imali u februaru, što mnogo znači za Republiku Srpsku - zaključila je Vidovićeva.