latinica  ћирилица
20/10/2020 |  11:12 ⇒ 11:46 | Autor: RTRS

HORECA RS: Apel građanima da se pridržavaju mjera

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske HORECA RS apeluje na goste, ugostitelje i sve građane, posebno u većim gradovima da se pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera u borbi protiv virusa korona, kako ponovo ne bi došli u situaciju restrikcija i ograničavanja u radu, što bi u najmanju ruku uništilo privrednu granu koja direkno zapošljava oko 14.000 ljudi, a za koju je vezano još najmanje 25.000 radnih mjesta.
Kafići u vrijeme korone -
Kafići u vrijeme korone

- Ugostiteljski objekti nisu leglo zaraze kako to neki žele predstaviti posebno iz razloga što je u odnosu na mart najmanje 50 odsto manje gostiju. Ljudi iz straha od virusa korona zaobilaze ugostiteljske objekte i mi koji radimo to najbolje osjetimo. Odgovorno tvrdimo da su ugostiteljski objekti koji poštuju preventivne mjere, a takvi su većina, ne predstavljaju opasnost kada je riječ o virusu korona, barem ne u onoj mjeri u kojoj to neki žele predstaviti - rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Dalibor Šajić.

Naglašavaju da su sigurni da uvođenje eventualno novih restriktivnih mjera kada je riječ o ugostiteljstvu i turizmu ne bi dovelo do bolje epidemiološke situacije, posebno ne jer su privatna druženja na kojima se ne poštuje nijedna preporuka Instituta za javno zdravlje sveprisutna.

- Takođe, eventualne restriktivne mjere ugostitelji ne bi "preživjeli" i sigurni smo da bi došlo do masovnog otpuštanja radnika iz prostog razloga što je i sada situacija takva da gotovo svi ugostitelji posluju sa minusom u nadi da će se već na proljeće početi normalno živjeti i raditi - upozoravaju iz ovog Udruženja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti od Dalibora Šajića na broj telefona 065/513-515.