latinica  ћирилица
20/10/2020 |  11:21 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Obezbijediti kontinuiranu proizvodnju hrane

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je važno obezbijediti kontinuiranu proizvodnju hrane i pozvao potrošače da kupuju domaće proizvode.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Pašalić je tokom posjete "Mlijekoproduktu" u Kozarskoj Dubici istakao da će resorno Ministarstvo podržavati proizvodnju mlijeka kao što je i ranije.

- Imamo rast proizvodnje i ovo je dobra prilika da pozovemo i naše proizvođače da kupuju domaće i na taj način pomognu i "Mlijekoproduktu" i drugim našim mljekarama, ali i poljoprivrednim proizvođačima - naglasio je Pašalić.

Pašalić, koji je "Mlijekoprodukt" posjetio sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem, rekao je da su se uvjerili da je u ovoj kompaniji proizvodnja organizovana tako da ne postoji šansa da situacija sa eventualnom pojavom zaraženih radnika virusom korona utiče na proizvodni cilkus.

U izjavi novinarima, Pašalić je ocijenio da je to najvažnije u ovom trenutku, kao i to da neće biti smanjenja otkupa mlijeka.

- To je jako važno da poručimo našim proizvođačima. Ministarstvo će podržavati proizvodnju mlijeka kao što smo podržavali i ranije. Imamo rast proizvodnje i ovo je dobra prilika da pozovemo i naše proizvođače da kupuju domaće i na taj način pomognu i "Mlijekoproduktu" i drugim našim mljekarama, ali i poljoprivrednim proizvođačima - naglasio je Pašalić.

On je objasnio da se smanjenje izvoza mora kompenzovati rastom na domaćem tržištu, te da "Mlijekoprodukt" u tome uspijeva.

- Važno je pozvati naše potrošače, jer oni su ključni faktor koji može da utiče da se smanjenje izvoza konpenzuje boljom prodajom na domaćem tržištu. Svi mi možemo pomoći na način da prvenstveno kupujemo proizvode iz Republike Srpske i BiH, a tek onda biramo one koji su proizvedeni van BiH - rekao je Pašalić.

Predsjednik Upravnog odbora "Mlijekoprodukta" Rankica Marelj zahvalila je za posjetu ministrima Pašaliću i Šeraniću i načelniku opštine Kozarska Dubica Radenku Reljiću, koji su pružili podršku radu kompanije.

Ona je istakla da je "Mlijekoprodukt" kao proizvodno preduzeće iz prehrambenog sektora bio pripremljen za ovakvu epidemiološku situaciju.

- Primjenjivali smo sve preporuke instituacija i nismo imali bitnih problema - rekla je Mareljeva i dodala da otkup teče normalno.

Ona je precizirala da "Mlijekoprodukt" otkupljuje oko 200.000 litara mlijeka dnevno.

- Nije bilo zastoja u otkupu, preradi proizvoda. Prodaja ide normalno, a nešto je manji izvoz nego prethodnih godina, oko 10 odsto, vjerovatno kao posljedica smanjenih turističkih sezona u Crnoj Gori i Hrvatskoj - precizirala je Mareljeva.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić čestitao je menadžmentu "Mlijekoprdukta", koji je sproveo mjere maksimalne zaštite od širenja virusa korona.

- Proveli su i dodatne mjere i ovo bi trebao da bude primjer i za neke zdravstvene ustanove koliko je higijena ovdje na najvišem nivou, a mogućnost za transmisiju virusa svedena na minimum - naglasio je Reljić.