latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:43 ⇒ 12:44 | Autor: sputniknews.com

Vanredna situacija u gradu u Srbiji

U Prokuplju je proglašena vanredna situacija zbog, kako je obrazloženo u odluci prokupačkog Kriznog štaba, značajnog porasta pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih virusom korona.
Virus korona (foto:agencije) -
Virus korona (foto:agencije)

Odluka je donesena na jutrošnjoj sjednici Kriznog štaba i stupa na snagu odmah.

Procjena Kriznog štaba je da je, kako bi se spriječilo dalje širenje zaraze, neophodno donošenje vanrednih operativnih mjera zaštite.

O sprovođenju ove odluke staraće se Krizni štab za praćenje stanja i preduzimanje mjera na teritoriji grada Prokuplja po ovlašćenju Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplje.

Odluka će odmah biti dostavljena Okružnom štabu za vanredne situacije Topličkog okruga, Republičkom štabu za vanredne situacije - Sektoru za vanredne situacije, javnim preduzećima, ustanovama i drugim učesnicima u sprovođenju mjera zaštite i spasavanja – napisano je između ostalog u obrazloženju Odluke o uvođenju vanredne situacije.

Odluci da se uvede vanredna situacija prethodio je zaključak Štaba za vanredne situacije na osnovu procjene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije na području ugroženom opasnošću izazvanom pandemijom zaraze izazvane virusom korona, pišu Јužne vesti.

Navodi se da je odluka donesena i na osnovu izvještaja Epidemiološke službe Doma zdravlja Prokuplje, gdje tvrde da je u posljednjih nekoliko dana konstatovan značajan porast pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih virusom korona, iako su prema zvaničnom izvještaju iz Bolnice tokom jučerašnjeg dana na Infektivnom odeljenju ove ustanove hospitalizovana četiri pacijenta, od kojih su tri bila pozitivna na Kovid-19.