latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:47 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Presuda Aćimoviću - pokušaj kriminalizacije srpskog naroda

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske ocijenila je da je presuda Suda BiH kojom je starješina Srećko Aćimović iz Zvornika osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin donesena na osnovu montirane optužnice i lažnih izjava zaštićenih svjedoka koji nisu imali hrabrosti da se pojave pred sudom.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Iz ove organizacije je saopšteno da je očigledno da Sud BiH, donoseći ovakve presude, nastoji kriminalizovati cijeli srpski narod i njegovu vojsku samo zato što je branila svoj narod.

- Aćimović je kao komandant bataljona odgovorno obavljao dužnost čuvajući čast srpskog oficira i pripadnika Vojske Srpske i zahtijevao je poštovanje Ženevske konvencije. Osuđen je na osnovu lažnih izjava svjedoka, pri čemu nisu uvaženi dokumenti, stavovi angažovanih vještaka i brojni svjedoci koji su svjedočili u njegovu korist - saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju se dodaje da je još čudnije da je Sud prihvatio izjavu svjedoka iz drugog predmeta, koji se nije pojavio na sudu, što je presedan i nastojanja da se potvrdi odgovornost Aćimovića za zločin.

Iz Organizacije starješina naglašavaju da institucije Republike Srpske i predstavnici u zajedničkim institucijama BiH moraju stati u zaštitu pripadnika srpskog naroda pred Sudom BiH, koji ovakvim presudama nastoji dokazati da su Srbi agresori, zločinci i jedini krivci za ratna stradanja u BiH.

Sud BiH osudio je 16. oktobra Srećka Aćimovića na devet godina zatvora za ratni zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine.

Aćimoviću se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.