latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Lalić: Za programe zaštite biljaka godišnje od Ministarstva 500.000 KM

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u proteklih pet godina za programe posebnog nadzora biljaka i praćenje štetnih organizama na području Srpske izdvojilo je 500.000 KM na godišnjem nivou, izjavio je načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju resornog ministarstva Saša Lalić.
Poljoprivredni radovi - Foto: RTRS
Poljoprivredni radoviFoto: RTRS

Lalić je rekao da je zdravlje bilja javno dobro i da samo zdrave biljke mogu da obezbjede sigurnost i profitabilnost proizvoda, pa samim tim i konkurentnost proizvođača.

- Najveći značaj kompletne biljne proizvodnje je na zdravlju biljaka - rekao je Lalić novinarima u Banjaluci, gdje je na Poljoprivrednom fakultetu prisustvovao obilježavanju godine zdravlja biljaka.

Navodeći da resorno ministarstvo finansira i sufinansira kompletnu sjemensku i prozvodnju sadnog materijala kako bi imali zdrav i dobar reproduktivan materijal, Lalić ističe da Srpska ima dobru, kvalitetnu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.

- Prošle sedmice smo promovisali znak organske proizvodnje. Idemo i u tom pravcu, dajemo jasnu podršku, kako bismo tačno znali šta je dobar, bezbjedan i zdrav proizvod - rekao je Lalić i dodao da je Ministarstvo opredjeljeno za sprovođenje programa u oblasti biljne proizvodnje i da iste takve programe ima i u oblasti animalne proizvodnje.

Lalić je istakao da je Poljoprivredni fakultet jedan od oslonaca Ministarstva poljoprivrede, te da je u prethodne dvije godine za ovu visoko obrazovnu ustanovu izdvojeno 1.100.000 KM direktnih mjera podrške.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Siniša Mitrić rekao je da ovaj fakultet ima sve kadrovske i tehničke kapacitete da obezbijedi kvalitetno obazovanje u oblasti zaštite biljaka.

- Sa ponosom ističemo da smo jedini u BiH koji imamo usmjerenje za zaštitu biljaka na prvom ciklusu studija - rekao je Mitrić i dodao da je zaštita biljaka vrlo dinamična oblast koja zahtjeva edukaciju kroz cjeloživotno učenje.

On je ukazao da procenat pada prinosa, ukoliko biljka nije adekvatno zaštićena, nekada može ići i do 90 odsto.

Generalna skupština UN je krajem 2018. godine rezolucijom proglasila 2020. godinu - godinom zdravlja biljaka. Cilj te rezolucije je podsticanje aktivnosti kojima će se ukazati na značaj biljaka i njihovog zdravlja koje je u posljednjoj dekadi ugroženo, između ostalog, klimatskim promjenama i širenjem štetnih organizama.

Obilježavanje godine zdravlja biljaka ujedno je bilo i prilika da se predstave laboratorije, oprema i aktivnosti kojim Poljoprivredni fakultet doprinosi očuvanju zdravlja biljaka.