latinica  ћирилица
20/10/2020 |  14:25 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Košarac: Dozvoliti ispunjavanje izvozne kvote od 600 tona mesa goveda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je na današnjem sastanku sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom zataražio da BiH bude odobreno da do kraja godine ispuni izvoznu kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Time bi smo realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona, te u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima - rekao je Košarac.

Na sastanku koji je održan u Ambasadi Turske, Košarac je ukazao na potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije kovida 19.

Košarac je najavio da će u narednom periodu održati sastanke sa ambasadorom Kočom i nadležnim institucijama u Turskoj radi definisanja kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je najavio da će sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.