latinica  ћирилица
20/10/2020 |  15:36 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Epidemiološka situacija u Bijeljini prijeteća

Epidemiološka situacija u Bijeljini je krajnje nepovoljna i prijeteća, sa 31 osobom zaraženom virusom korona u protekla 24 časa, upozorio je vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović.
Zlatko Maksimović - Foto: SRNA
Zlatko MaksimovićFoto: SRNA

- Ono što najviše zabrinjava danas je visok procenat novozaraženih, 29 pozitivnih od 51 uzetog uzorka, što je znak za uzbunu i razlog odluke da se i noću radi na završetku nove kovid bolnice sa dodatnih 50 kreveta i poliklinike, koje se opremaju u starim bolničkim zgradama, da bi bili otvoreni već za nekoliko dana - rekao je Maksimović.

On je poručio da nema mjesta za paniku, navodeći da bijeljinska bolnica pokušava da prijeteću situaciju dočeka spremno, obezbjeđujući novi prostor koji omogućava podjelu bolnice u dva dijela, novu zgradu bolnice gdje će biti ležeći pacijenti i odvojenu sadašnju kovid bolnicu, novu kovid bolnicu i polikliniku kako bi bila smanjena mogućnost unosa virusa u zdravstvenu ustanovu.

- U bijeljinskoj bolnici se od danas smanjuje program, sve što je hitno radiće se, a što može da sačeka zamolićemo sugrađane da ne dolaze bez velike potrebe, dok se ne otvori nova kovid bolnica - najavio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, u kovid bolnici je 15 pacijenata, a zabrinjava što se povećava broj njih sa teškom kliničkom slikom, dva pacijenta su životno ugrožena i ne respiratoru, čak 12 pacijenata je sa teškom kliničkom slikom i samo tri sa srednje teškom kliničkom slikom.

U posljednja tri dana, Bijeljina je imala dva smrtna slučaja kovid pacijenata, lica starije životne dobi sa više pridruženih bolesti.

- U bijeljinskoj kovid bolnici do sada je liječeno više od 550 pacijenata i zahvalan sam zdravstvenim radnicima za trud - istakao je Maksimović.

On je dodao da 20 odsto zdravstvenih radnika trenutno ne radi, već je u pripravnosti jer se razmišlja i o najgoroj situaciji, za koju trebaju odmorni ljudi.

- Stanovništvo mora konačno da shvati da je ovo ozbiljna bolest i da od nas zavisi - bolnica bez pomoći drugih ne može izdržati - poručio je Maksimović i pozvao sugrađane da striktno poštuju epidemiološke mjere zaštite od virusa korona.