latinica  ћирилица
20/10/2020 |  16:36 ⇒ 17:10 | Autor: SRNA

Restriktivnije preventivne mjere na području Prijedora

Na području Prijedora se do 16. novembra zabranjuju organizovana okupljanja građana u grupama većim od deset lica, a nalaže se i nošenje maski i na otvorenom prostoru, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Ove mjere uvode se na prijedlog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je dostavljen Gradskom štabu s obzirom na konstatovano pogoršanje epidemiološke situacije u ovom mjesecu na području Prijedora.

Zabranjuje se muzika uživo u ugostiteljskim i objektima za hranu i piće, a obavezuju se pravna lica i javne ustanove koje vrše usluge građanima da odrede minimalan broj lica koja mogu borviti u prostorijama u kojima građani čekaju, kao i da sprovedu mjere radi održavanja fizičke distance.

- Obavezuju se svi pravni subjekti da razmotre mogućnost da u skladu sa radnim procesima odrede klizno radno vrijeme radi izbjegavanja gužvi u javnom prevozu i prilikom ulaska u poslovne prostorije i izlaska iz poslovnih prostorija, te da sprovedu mjeru obaveznog korištenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kako za posjetioce, tako i zaposlene - piše u saopštenju.

Pojačane mjere kontrole i sankcija, kako se navodi, potrebno je usmjeriti na pojedince koji se ponašaju suprotno propisanim mjerama, kao i na pravna lica koja svjesno propuštaju preduzimanje mjera za suzbijanje širenja virusa.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da prilikom organizovanja privatnih okupljanja, slava, rođendana i slično, maksimalno redukuju broj okupljenih i da te manifestacije obavljaju u užem krugu porodice, a da lica sa utvrđenim pozitivnim testom na virus korona Higijensko-epidemiološkoj službi obavezno prijavljuju sve kontakte, kako bi ova služba preduzele adekvatne mjere zdravstvenog nadzora i zaštite od širenja virusa korona.

Iz Gradskog štaba navode da su na području Prijedora trenutno 74 lica pozitivna na virus korona, 245 lica oporavilo se od oboljenja kovid 19, a 22 lica su preminula.

- U kućnoj izolaciji je 119 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2.696 lica. U kovid bolnici smješteno je deset lica iz Prijedora i jedno lice iz Oštre Luke - dodaje se u saopštenju.