latinica  ћирилица
20/10/2020 |  17:06 ⇒ 18:26 | Autor: Večernje novosti

Izložba u čast 80. rođendana Radmile Smiljanić

Izložba pod nazivom "Sve bilo je muzika" autorke Dragice Gaćeša o primadoni i profesorki Radmili Smiljanić biće upriličena povodom njenog 80. rođendana u Muzeju Narodnog pozorišta 23. oktobra.
Radmila Smiljanić (foto:Foto Narodno pozorište) -
Radmila Smiljanić (foto:Foto Narodno pozorište)

Ovim događajem biće obuhvaćeno i pola vijeka njenog umjetničkog stvaralaštva, gotovo tri decenija pedagoškog rada, kao i mnoge drage uspomene.
 
Posjetioci će imati priliku da vide brojne fotografije, programe, plakete i nagrade slavne umjetnice. Pored svedočanstva o njenoj blistavoj karijeri na našim i svjetskim scenama, fotografije bilježe vrijeme od najranijeg djetinjstva u Banjaluci, odrastanja tokom rata, školovanja u Beogradu i Sarajevu, ljubav i brak sa Branislavom Mijailovićem, sina Nikole (takođe operskog pjevača i profesora), njen profesorski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Banjaluci i u Bjeljini, FMU u Beogradu i Akademiji lijepih umjetnosti.

Na poziv čuvenog dirigenta Oskara Danona došla je iz sarajevske Opere da sa ekipom beogradskih solista tumači ulogu Fatamorgane u operi "Zaljubljen u tri narandže" i ulogu Lize u "Pikovoj dami". Debitovala je 1968. godine ulogom Leonore u "Trubaduru", Đuzepa Verdija, a potom dobila stalni angažman. Verdi, Čajkovski, Brams, Korsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini – slavna su imena koja su se našla u izvođačkom repertoaru naše primadone.

Bila su joj otvorena vrata operskih kuća od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese, Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca - pa do Sietla gdje je nastupila u "Pikovoj dami" sa Reginom Resnik, "Balu pod maskama" sa Đorđom Zankanarom. Partneri su joj bili Domingo, del Monako, Kareras, di Stefano, Medl, Cvejić i mnogi drugi.