latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:09 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Radovi na HE "Buk Bijela" počinju naredne godine (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je Konkurencijski savjet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu "Buk Bijela" koju će Republika Srpska graditi zajedno sa Srbijom i da bi radovi mogli početi iduće godine. To će biti tek jedan u nizu investicionih projekata u ovoj lokalnoj zajednici.
Milorad Dodik u Foči - Foto: RTRS
Milorad Dodik u FočiFoto: RTRS

Izgradnja i opremanje studentskog doma, medicinskog i bogoslovskog fakulteta, opremanje bolnice, asfaltiranje saobraćajnica, obnova turističkih kapaciteta - značajna su ulaganja u Foču.

Za dugo očekivani projekat izgradnje magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje, obezbijeđen je novac od Evropske unije. U toku su i pripreme za izgradnju puta Foča - Tjentište. Gradnja Hidroelektrane "Buk-Bijela" trebalo bi da počne naredne godine.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će investicije koje su najavljene u Foči bitno promijeniti situaciju, prije svega, kada je riječ o zapošljavanju.

- Konstatovali smo da je protekli period za Foču bio veoma uspješan, da je realizovano desetak značajnih kapitalnih projekata i da su svi bili za budućnost grada. Ništa nismo radili što je kratkoročno, sve je dugoročno što je čekalo decenije da bude riješeno - dodao je Mašić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je Konkurencijski savjet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu "Buk Bijela", koju će Republika Srpska graditi zajedno Srbijom i da bi radovi mogli početi iduće godine.

- Sve prepreke su otklonjene tako da ćemo ubrzo položiti kamen temeljac - rekao je Dodik.

U Foči bi od sljedećeg mjeseca vaspitači i preko 250 mališana trebalo da se usele u novu zgradu Dječijeg vrtića od skoro 2.000 kvadratnih metara. Izgradnja je opštinu Foča koštala 3,2 miliona maraka.

Dodik u Foči

Slađana Vladičić, direktorka ЈU Dječiji vrtić “Čika Јova Zmaj“ u Foči naglasila je da će vrtić imati 11 radnih sala, od čega pet jasličkih i da će to biti objekat koji zadovoljava sve predškolske standarde.

Saradnjom vlada Srpske i Srbije sa međunarodnim organizacijama i privatnim kompanijama, uz milionsko ulaganje, bilo je pomaka i u izrazito nerazvijenoj opštini Kalinovik. Opremljen je Dom za starija lica, a obećana je i pomoć Domu zdravlja od 30.000 maraka.

Mileva Komlenović načelnica opštine Kalinovik, rekla je da je sa Dodikom razgovarala o problemima putne infrastrukture ove lokalne zajednice i finansiranju Doma zdravlja.

Dodik u Foči

- Od srpskog člana Predsjedništva BiH dobili smo obećanje za jednokratnu novčanu pomoć kao podršku funkcionisanju Doma zdravlja. Bilo je riječi i o podršci za saniranje regionalnog puta Dobropolje-Kalinovik u dužini od pet kilometara, što je bilo pripremljeno da se ove godine realizuje - rekla je ona.

Iskorišćavanje vodopotencijala jedna je od razvojnih šansi. U tom pogledu, naglasio je Dodik, treba da se izgradi HE od 36 megavata što će uticati na ukupan život i stabilnost javnih funkcija ove regije.

U Kalinoviku su najavili i nova ulaganja u uzgoj muznih krava kako bi godišnja proizvodnja mlijeka bila povećana na 500 hiljada litara.