latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:45 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Mlijekoprodukt i u godini pandemije radi punim kapacitetom (FOTO/VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je važno obezbijediti kontinuiranu proizvodnju hrane i pozvao potrošače da kupuju domaće proizvode. Pašalić je, prilikom posjete dubičkom Mlijekoproduktu, rekao da će biti nastavljena podrška proizvodnji mlijeka u Srpskoj.
Šeranić i Pašalić u Kozarskoj Dubici - Foto: RTRS
Šeranić i Pašalić u Kozarskoj DubiciFoto: RTRS

U Mlijekoproduktu, i u godini pandemije, proizvodnja mlijeka za domaće i inostrano tržište, odvijala se punim kapacitetom jer su posebni higijenski uslovi rada i prije pandemije bili ispunjeni. Međutim, trenutna epidemiološka situacija smanjila je izvoz za 10 odsto.

- Što se tiče otkupa, on teče normalno, otkupljujemo negdje oko 200.000 litara mlijeka dnevno. Nije bilo zastoja u otkupu, nije bilo zastoja u preradi proizvoda, a nema problema ni sa prodajom - istakla je Rankica Marelj, direktorka Mlijekoprodukta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske rekao je da se smanjenje izvoza mlijeka mora kompenzovati boljom prodajom na domaćem tržištu.

- To je jako važno da poručimo našim proizvođačima. Ministarstvo će podržavati proizvodnju mlijeka kao što smo podržavali i ranije. Imamo rast proizvodnje i ovo je dobra prilika da pozovemo i naše proizvođače da kupuju domaće i na taj način pomognu i Mlijekoproduktu i drugim našim mljekarama, ali i poljoprivrednim proizvođačima - naglasio je Pašalić.

Mlijekoprodukt je pozitivan primjer i pokazatelj da je moguć privredni napredak i u doba pandemije, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

- Vidjeli smo da jedan poslovni subjekat, ako se dobro organizuje i poštuje mjere, kao u Mlijekoproduktu, može da očuva svoje poslovanje i napreduje - rekao je Šeranić.

Ocijenjeno je da je u Kozarskoj Dubici dobra saradnja opštinske uprave, Doma zdravlja i privrednih subjekata.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić čestitao je menadžmentu Mlijekoprdukta, koji je sproveo mjere maksimalne zaštite od širenja virusa korona.

- Proveli su i dodatne mjere i ovo bi trebao da bude primjer i za neke zdravstvene ustanove koliko je higijena ovdje na najvišem nivou, a mogućnost za transmisiju virusa svedena na minimum - naglasio je Reljić.

Dubička mljekara otkupljuje mlijeko od 1.500 velikih i malih porodičnih firmi širom BiH. Јedan je od motora razvoja privrede Srpske, prvenstveno u oblasti poljoprivrede i stočarstva.