latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:52 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Otvoren moderan granični prelaz između BiH i Crne Gore (VIDEO)

Poslije osam mjeseci, ponovo se nesmetano odvija saobraćaj na putu Bileća-Nikšić. Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, i Oana Kristina Popa, šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, otvorili su moderan zajednički granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, na tom putnom pravcu. Riječ je o prvom zajedničkom prelazu BiH i Crne Gore, a finansiran je sredstvima Evropske unije.
Granični prelaz sa Crnom Gorom - Foto: RTRS
Granični prelaz sa Crnom GoromFoto: RTRS

Obaveza vlasti dvije zemlje je da nastave ekonomsku saradnju, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Zahvalio je graničnim policajcima BiH i Crne Gore i carinicima što su do sada svoje poslove obavljali u teškim uslovima.

- Vaš rad u prethodnom periodu od dvadeset godina odvijao se u nehumanim i lošim uslovima. To vas nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove. Ovaj objekat smatrajte kao vid zahvalnosti za sve što ste radili u prethodnim godinama- rekao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da će, uz pomoć Evropske unije, uskoro početi izgradnja puta Foča-Šćepan polje, sa mostom, i zajedničkom graničnom linijom. Nastavak realizacije zajedničkih projekata potvrdio je i Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore.

- Za to je ovaj granični prelaz naš zajednički doprinos evropskim opredjeljenjima i evropskim standardima. A kroz koncept integrisanog upravljanja granicama, borba protiv organizovanog kriminala, nelegalnih migracija, krijumčarea narkotika biće još snažnija  izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Za novi granični prelaz, Evropska unija izdvojila je dva miliona evra.

- Efikasno upravljanje obezbjeđuje nesmetan i brz promet ljudi i roba, a to je važno je za izgradnju snažnog partnerstva među susjednim zemljama u regionu i za bezbjednost svih nas. Sjetite se da će jednog dana vaše granice biti vanjeske granice Evropske unije - rekla je Oana Kristina Popa  šef delegacije EU u Crnoj Gori.

Zajednički granični prelaz, sa po tri ulazne i izlazne trake, izgrađen je tri mjeseca prije roka, i prostire se na devet hiljada kvadratnih metara.