latinica  ћирилица
21/10/2020 |  08:41 ⇒ 08:43 | Autor: SRNA

Šamac: Iz budžeta više od 80.000 KM za pronatalitetnu politiku

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je da je u ovoj godini iz opštinskog budžeta izdvojeno više od 80.000 KM za pronatalitetnu politiku i podršku porodici, uprkos ograničenim sredstvima zbog situacije u vezi sa epidemijom virusa korona.
Opština Šamac - Foto: RTRS
Opština ŠamacFoto: RTRS

On je dodao da opština već nekoliko godina, prema skupštinskoj odluci o podsticanju nataliteta na području Šamca, jednokratno isplaćuje po 100 KM za prvo i drugo rođeno dijete, 1.000 KM za treće i 500 KM za četvrto i svako sljedeće.

Prema njegovim riječima, opština Šamac od 2017. godine višečlanim porodicama sa četvoro i više djece, kojih je trenutno 25, mjesečno isplaćuje po 100 KM.

- U nacrtu budžeta za 2021. godinu mjesečni redovan iznos od 100 KM povećaćemo na 150 KM da damo dodatnu podršku porodicama koje su se u ovim teškim vremenima odlučile da imaju četvoro i više djece - rekao je Milićević novinarima.

On je podsjetio da je od 2017. godine iz budžeta izdvojeno 20.000 KM bračnim parovima koji se prijave na javni poziv koji opština objavljuje svake godine za sufinansiranje vantjelesne oplodnje. Јedan bračni par dobija 2.500 KM.

Milićević je najavio da će svaki prvačić koji krene u školu ubuduće dobijati 150 KM, umjesto dosadašnjih 100 KM.

On je naveo da opština Šamac sufinansira i prevoz učenika, iako lokalne zajednice nemaju zakonsku obavezu da finansiraju prevoz učenika osnovnih i srednjih škola.

- Opština Šamac svake godine sufinansira mjesečnu kartu. Kako bi roditeljima cijena bila nešto niža, opština izdvaja 10.000 KM za prevoz učenika osnovnih škola i jedno cijelo polugodište besplatan prevoz učenika Srednje škole - pojasnio je Milićević.

On je napomenuo da je Nacrtom budžeta za 2021. godinu planirano da, u okviru podrške ostanku mladih i stvaranju novih kadrova na ovom području, osim stipendiranja studenata, budu stipendirana deficitarna srednjoškolska zanimanja, sa akcentom na zanatska.

Muhamed Mehmedi iz Šamca ima četvoro djece i za svako je od opštine dobijao pomoć, a sada dobija i jednokratnu mjesečnu pomoć od 100 KM na čemu je, kaže, zahvalan jer mu mnogo znači.