latinica  ћирилица
21/10/2020 |  08:43 ⇒ 08:43 | Autor: SRNA

"Otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije dobar potez"

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je najavljeno otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji dobar potez, jer su Rusi ključni partner Srbije u odbrambenom sistemu, a i zapad će je više cijeniti kada vidi da ima alternativu.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković je naglasio da je moguće da će se Srbija zbog toga naći pod dodatnim pritiskom zapadnih partnera, mada ne vidi zašto bi im toliko smetalo otvaranje ruske kancelarije pri Ministarstvu odbrane Srbije.

On je naveo da Beograd sa Moskvom već ima strateško partnerstvo.

- Normalno je da imaju kancelariju, kao što postoji i Kancelarija za saradnju sa NATO-om. Vojna neutralnost nas obavezuje na izbalansirana rješenja - rekao je Anđelković za današnje "Večernje novosti".

On je pojasnio da prijedlog za otvaranje kancelarije nije jednostran, odnosno da ga nije inicirala samo ruska strana, nego se o njemu već duže pregovara sa srpskim zvaničnicima.

Iz Ministarstva odbrane Srbije za "Novosti" je potvrđeno da se trenutno sprovodi procedura koja treba da dovede do zaključivanja sporazuma dvije vlade o otvaranju kancelarije čiji je cilj pružanje podrške i brže rješavanje pitanja u vezi saradnje i vojno tehničke pomoći dvije zemlje.

Vojnotehnička saradnja sprovodi se u skladu sa Sporazumom između vlada Srbije i Rusije, koji je potpisan na osnovu dogovora predsjednika i vrhovnih komandanata Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.